Se szeri, se száma az interneten fellelhető üzleti évtervező füzeteknek, plakátoknak, workshopoknak, melyek nem kevesebb céllal jöttek létre, minthogy segítő társaid legyenek vállalkozásod sikerre juttatásában. Bátran használd őket, mert kétségkívül hasznosak, azonban az egyetlen dolog, melyre valóban szükséged lesz a 2020-as terveid megvalósításához, az te magad vagy!

Állj meg!

Januárban mindenki álmosan pislog a karácsonyi bejglik és szilveszteri tivornyázás után, valószínűleg te sem pörögsz még teljes fordulaton. Az évnek ez a lelassult, lecsendesült része azonban tökéletes alkalom arra, hogy lebukj a mélybe és ott kezdd el üzleti terveid építését, ahol a legkevésbé látványos, ugyanakkor a legnagyobb szükség van rá: a jéghegy aljánál! Ehhez viszont semmi másra nincs szükséged, csupán egy kis lopott időre és az elhatározásra!

Idézz fel!

Tudom, ilyenkor már az előtted álló év izgalommal teli, új tervei hajtanak és alig várod, hogy fejest ugorj a következő feladatba. De akármennyire időpocsékolásnak tűnik is, a múlt év átgondolása, a konzekvenciák levonása és a lezárás nélkül csupán sodródsz egyik évből a másikba. Ezért ülj le és gondold át, mi minden történt veled 2019-ben. Vedd elő a naptáradat, nézegesd végig a munkáidat, a levelezéseidet. Fogalmazd meg magadban, vagy akár papírra is vetheted, hogy milyen nagy mérföldköveket értél el, miket tanultál (szakmailag vagy emberileg), a sikereidet és bizony, a kudarcaidat is. Minden olyan dolgot rágj át, ami valami miatt emlékezetes maradt a számodra és ha ezzel végeztél, akkor irány előre!

Tervezz!

A vállalkozói elme fantasztikusan kreatív, mindenben meglátja a lehetőséget. Érd el, hogy ezek az ötlet buborékok nehogy kipukkadjanak, hanem szilárd elhatározásokká alakuljanak. Készíts listát az ötleteidről és vázold, hogyan fogod elérni azokat. Mindent írj le, egészen részletekbe menően, mintha egy kész összeszerelési útmutatót tartanál a kezedben: mikor szakítasz időt rá, milyen tudásra vagy kapcsolatra lesz hozzá szükséged, arra hogy és mikor fogsz szert tenni, hogy juttatod el vásárlóidnak, hogy fog kinézni…és még sorolhatnám. Ha pedig mindezzel elkészültél, semmi más dolgod, mint lépésről lépésre követni az útmutatót, és hidd el, könnyebb lesz, mint összeszerelni egy IKEA bútort!