A hatékony ötletelés 4 lépése – tanulj mások hibáiból!

A hatékony ötletelés 4 lépése – tanulj mások hibáiból!

Érezted már valaha, hogy felesleges a brainstorminggal eltöltött idő? Szeretnéd, ha hatékonyabb lenne a csapat az új ötletek és projektek kitalálásakor? Tegyetek tippjeinkkel 4 lépést a változás felé.

Többször beszéltünk már róla, és most sem győzzük hangsúlyozni: a szabadúszás nem jelent egyet a magányossággal, hiszen szabadúszóként is lehetséges, hogy másokkal, esetleg egy egész csapattal kell együttdolgozni. A közös munkának pedig elengedhetetlen része a közös ötletelés, amikor viszont rengeteg hibát követünk el, amik miatt nem lesz hatékony a közös agyalással töltött idő. 

A probléma nem a csoportos gondolkodással van, hanem azzal, hogy a kezdeti gondolatok szerint alakul a további beszélgetés és kreatív ötletek helyett elveszünk az “én csak hangosan gondolkodom” kijelentés fogságában. Ezt a jelenséget hívja a szakirodalom “lehorgonyozásnak” (anchoring), amikor a kezdeti ötletek gátat szabnak a további mélyebb kreatív gondolatoknak. Ugye megvan az a két-három hangos kolléga, akik mindig aktívak a közös összeülések alkalmával és úgy tűnik, mindent ők találnak ki, pedig előfordulhat, hogy másoknál is felmerültek ugyanezek az ötletek, csak eltérő habitusuk miatt ők nehezebben érvényesülnek? Az alábbi 4 lépésből álló módszer őket is segít majd kordában tartani.

Hogyan ötleteljünk hatékonyan?

1. Lehetőség szerint mindenki kész ötletekkel érkezzen a megbeszélésre. Hagyjunk időt mindenkinek a felkészülésre, arra, hogy átgondolja a véleménye szerinti legjobb megoldásokat.

2. Mindenki írja le az ötleteit a megbeszélés kezdetekor egy papírra. Minden ötlet egy külön papírra kerüljön. A résztvevők annyi papírfecnit használjanak fel, amennyire csak szükségük van, ne korlátozzuk őket. Név egy lapra kerüljön.

3. A megbeszélésnek legyen egy vezetője, aki minden ötletet felír vagy ragaszt egy táblára.

4. A csapat szavazza meg a legjobb ötleteket.

Ezzel a módszerrel elkerülheted, hogy a mindig a hangos emberek gondolatai irányítsák az ötletelést. Ők megnyugvást találnak abban, hohy megoszthatták az ötleteiket a csapattal. A szerényebbek és gyámoltalanabbak pedig erőt és lehetőséget kapnak a kibontakozásra ezzel a módszerrel.

A Muse közösségi irodába a legtöbben egyénileg érkeznek, nem sejtve, hogy kis idő múlva egy egész csapat veszi őket majd körül, akik sok szempontból segíthetik a kreatív munkát: egy részt saját szubjektív véleményükkel, ízlésükkel, más részt pedig korábbi tapasztalataikkal, hiszen elég nagy esély van rá, hogy mások is jártak már hasonló cipőben.

Van már irodátok, de mégis elvágyódtok? Teljesen rendben van. Gondtál már arra, hogy egy hosszabb és fontosabb megbeszélést más helyszínen tartsatok meg? A helyszínváltozás is hozhat új színt és izgalmat az ötletelésbe. A Muse-ban alkalomszerűen is bérelhetsz tárgyalót kisebb csapatoknak néhány órára, de akár több napra is. Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk.