Pacsirta vs. Bagoly üzemmód – Avagy mikor vesd bele magad a munkába?

Pacsirta vs. Bagoly üzemmód – Avagy mikor vesd bele magad a munkába?

Számomra nem jelent problémát a kora reggeli kelés és mindig elégedettséggel tölt el a gondolat, hogy mire mások kikászálódnak az ágyból, én már teendőim jelentős részét magam mögött tudhatom. Ellenben este 10 után maximum ragtapasszal a szemhéjamon tudom tettetni az aktív ébrenlétet, de közben már módosult tudatállapotban kóborlok valahol Álomföldön. Ezért mindig ámulattal töltenek a hajnalig pörgő emberek – akik aztán persze reggel dobják be a kulcsot. A titok pedig, ami miatt mindenki máskor tud hatékonyan dolgozni, a kronotípusunkban rejlik, azaz, hogy koránkelő pacsirták, avagy későn fekvő baglyok vagyunk-e. Tudd meg, te melyikbe tartozol és hozd ki a napodból a maximumot!

Pacsirta

A reggel első hírnökei, akik ébredés után boldogan fütyörészve készülnek a napra, jó étvággyal reggeliznek és nagy vehemenciával vetik bele magukat az előttük álló feladatokba. Számukra érdemes az első órákat analitikus feladatokkal eltölteni, vagy ekkorra időzíteni a fontos döntéshozatalokat. A megbeszéléseket, meetingetek feltétlenül a délelőtti órákban érdemes lebonyolítani, mert úgy tűnik, ilyenkor kelthetik a legjobb benyomást ügyfeleikben. A kreatív feladatokat, alkotó tevékenységeket pedig hagyják meg a délutáni, esti óráknak – csak úgy záporoznak majd a jobbnál jobb ötletek.

A pacsirták reggeli csend és nyugalom iránti szeretete általában introvertált személyiségről árulkodik, akik barátságosak, érzelmileg stabilabbak, kitartóak és mindig lelkiismeretesen végzik a munkájukat.

Bagoly

Ők azok a jómadarak, akik nehezen birkóznak meg a reggelekkel és csak hosszas szundi üzemmód után képesek félzombi állapotban kikászálódni az ágyból. Ám ha átesnek a holtponton, akkor szárnyra kapnak! Náluk felesleges is reggeli ténykedésről beszélni, a napjuk délelőtt kezdődik, egy jó kis megbeszéléssel, vagy egyből kibontakoztathatják kreatív energiáikat. A döntéshozatalt és analitikus feladatokat pedig a késő délutáni, éjszakai órákban kezelik a leghatékonyabban.

Az éjszakai életet élő baglyok imádják a nyüzsgést, a pezsgést, ennélfogva inkább extrovertáltnak tekinthetők és jóval nyitottabbak, élménykeresőbbek, impulzívabbak pacsirta társaiknál.