„Nekem azokat a dolgokat kell megfestenem, amik a belsőmből jönnek” Szűcs Noémivel, a Muse Galéria júniusi kiállítójával beszélgettünk

Júniusban új képek költöznek a Muse Galéria falaira. Szűcs Noémi az intuitív festészet módszerét alkalmazva alkotja meg képeit. Théta Healing technikával, a táncmeditáció segítségével kapcsolódik az intuitív térhez, hogy a tudatalattijához hozzáférve, egy módosult tudatállapotba lépve formázza meg akrill festékkel azokat a képeket és motívumokat, amelyek megjelennek lelki szemei előtt. De vajon honnan jött az ötlet, hogy festeni kezdjen és mit is jelent pontosan a Théta Healing módszere a művészetében? Erről és sok minden másról is beszélgettünk az alkotóval, Szűcs Noémivel. 

Noémi két éve, autodidakta módon kezdett el festeni. Egy barátja falán  meglátott festmény adta számára az ötletet, de már az első képe befejezése után tudta, hogy ez jóval több lesz számára, mint egy hobbi. „Eleinte azért kezdtem festeni, mert a saját nőiességemet szerettem volna jobban megélni” – kezd bele történetébe Noémi, majd folytatta: „Ez pont abban az időszakban volt, amikor főiskolára jártam, sokat tanultam, nem volt akkor időm elmélyülni benne, így másfél évet kellett várni a folytatásra.”

A kezdetektől fogva fatáblákra dolgozik, amelyek erezetükkel önmagukban is inspirálják munkáit. Alkotási módszere nem mindennapi, a Théta Healinget választotta, amely segít, hogy hozzáférjen tudatalattijához, sőt, még akár arra is alkalmas, hogy másokéra ráhangolódjon. „Másféle éve rendszeresen járok a Théta konzulensemhez, és én is végzek Théta kezeléseket. A Théta Healing lehetőséget teremt a tudatalatti térrel való összekapcsolódásra. Ebben a módosult tudatállapotban sokkal érzékenyebb az ember,  az információk testérzetek, képek, sugallatok formájában jönnek. Nekem tánc közben szokott a legerősebb lenni, nálam a táncmeditáció, és a dinamikus mozgás működik a legjobban.” 

Noémi nem tervezi meg a munkáit, mert mindig tudja, mit kell alkotnia: „Szoktam érezni, ha egy kép azért jön, hogy megfessem. Ilyenkor látom az irányt, a színeket, a formákat. Úgy nem tudok festeni, hogy csak úgy nekiugrom. Mindig kell plusz érzés és motiváció, hogy le akarjam hozni, ami bennem van. Nem lehet elrontani, hagyni kell, hogy az valósuljon meg, ami akar.”

A civilként  bölcsődei kisgyermeknevelőként dolgozó művésznek az első pillanattól kezdve fontos, hogy mások is lássák a képeit. Bár eleinte művészeti képzetlensége miatt voltak benne kérdések, a pozitív visszajelzések megerősítették abban, hogy a publikum számára is elérhetővé kell tegye festményeit. „Erős színeket és egyszerű jelképeket használok. Nem a látható dolgok megörökítése foglalkoztat, és a valósághű ábrázolás, hanem a saját élményeim alapján elém táruló képek és formák megalkotása. Nekem azokat a dolgokat kell megfestenem, amik a belsőmből jönnek.”

A közönség leggyakrabb Noémi élénk színhasználatát és a képek erejét emeli ki a festmények méltatásakor. „Jó, hogy sokan el tudnak mélyülni egy-egy alkotásban és elgondolkodnak az értelmén. Persze – mint a legtöbb művészeti alkotás szemlélésekor – az én képeimnél is különböző jelentésrétegek vannak, hiszen mindenki más szinten tudja a látottakat értelmezni, de ez így van jól. Így mindenkinek megvan a saját története.”

Noémi célja a festészettel az alkotás öröme, a flow-ban levés, a kapcsolódás a mindenséggel, amit alkotás közben meg tud élni. Számára maga a folyamat a cél. És persze az, hogy képeivel másoknak is adjon, és bevonja a világába a szemlélődőket. „A képek is tanítanak engem, én egy eszköz vagyok.” – mondta.

De vajon mi a helyzet azokkal, akiktől távol áll az ezotéria? Ők is megérthetik a képei jelentését? „Nem az a cél, hogy tudatos elmével meg tudjunk magyarázni a képeket. Ezt inkább érezni kell, és ez általában azoknak is sikerülni szokott,  akik nem mozognak otthonosan a spiritualitás világában.

A Muse közösségi irodával is sorsszerű volt Noémi találkozása, hiszen Vörös Eszter Anna kiállításmegnyitójának alkalmából járt először a közösségi térben, és egyből szimpatikus lett számára a helyszín. Nagyon otthonos, szép, letisztult, és egyedi hangulatú az iroda, a barátságos fogadtatásnak és a jó légkörnek köszönhetően az első pillanattól fogva kellemes érzéseim voltak itt. A középső és a jobb oldali szoba tetszik a legjobban. A galéria részt a kovácsoltvas korláttal egyedi hangulatot kölcsönöz az egész irodának.”

Szűcs Noémi kiállítása egész júniusban látható lesz a Muse Galériában (1055 Budapest, Szent Isván körút 15. III/1.). A műveket minden hétköznap 9.00 és 17.00 óra között lehet megtekinteni. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!