Naplózás mesterfokon

Naplózás mesterfokon

A macska felébreszt minket az éjszaka közepén, mely órákig tartó gondolatlavinát idéz elő a fejünkben. A tudatalattinkból hirtelen feltörő ötleteinket így félálmunkban bepötyögjük telefonunk alkalmazásainak valamelyikébe és egy online naptárba a majdnem elfelejtett találkozónk időpontját. És habár másnapra elképzelésünk sincs, mindezt hova írhattuk fel, de az elszánt kutakodás közben legalább rátalálunk a múltkori adagra. Ha neked is ismerős a történet, akkor még ma likvidáld az okos naptárak, naplók és tervezők hadát, mert mostantól csupán egy üres jegyzetfüzetre és tollra lesz szükséged!

Első hallásra ugyan elavultnak tűnhet a digitális korban manuálisan naptárat vezetni, de amint kiszakadunk az internet körforgásából, rájövünk, milyen felszabadító érzés egy kis időre egyedül maradni az üres papírlapokkal, hogy mennyivel egyszerűbb rendszerezni a gondolatainkat a vibráló monitor nélkül.

„ A jegyzetfüzet egyfajta szellemei menedékként szolgál, ahol szabadon gondolkodhatunk, elmélkedhetünk, összpontosíthatunk és feldolgozhatjuk a minket ért hatásokat.” – Bullet Journal

Bullet Journal – Pinterest

A kézzel írásnak pedig bizonyítottan számos jótékony hatása van, mivel az írás összetett folyamata jobban segíti a koncentrációt és sokkal hatékonyabban integrálódnak az újonnan szerzett információk. Fejleszti asszociatív képességünket, mely által sokszor számunkra is meglepő összefüggésekre és megoldásokra találhatunk.

„Amikor kézzel írunk, nemcsak felkattintjuk a lámpát, de a fűtést is feljebb kapcsoljuk. A kézírás segít abban, hogy egyszerre gondoljunk és érezzünk” – Bullet Journal

De még mielőtt elrohannál beszerezni a legújabb naptáradat, próbáld meg te magad megalkotni azt! Erre buzdít a Bullet Journal elsöprő mozgalma is – hiszen mindannyiunk élete olyan változatos és egyedi, amelyet nem lehet egy előre legyártott sablonba beilleszteni. Arra ösztönöz, hogy tervezd meg előre a napjaidat, heteidet, ezáltal sokkal hatékonyabbá válsz és könnyebben eléred céljaidat!