„Mindig úgy gondoltam, hogy sikerülni fog” – Majsai Richárddal, a magyar freelancer közösség egyik mozgatórugójával beszélgettünk a szabadúszó életformáról

Ricsi neve többeknek ismerős lehet, mert ő az a srác, aki sok egyéb projektje mellett azon dolgozik, hogy minél inkább összekovácsolja a hazai szabadúszó közösséget. Otthonosan mozog a Muse Közösségi Irodában is, inspirálja a kreatív környezet, és szeret elidőzni az erkélyünkön. A szabadúszó életforma szépségeiről, nehézségeiről és lehetőségeiről beszélgettünk vele, amikor legutóbb nálunk járt.

 

Hónapról hónapra olyan programokat szerveztek a hazai szabadúszók közösségének, amik a tudásmegosztáson kívül nagy hangsúlyt fektetnek a networkingre is. Te hogyan csöppentél bele a szabadúszó életbe?

Mindig is vállalkozóként képzeltem el a jövőmet, de azt soha nem gondoltam volna, hogy egyszer öltöny és nyakkendő helyett rövidnadrágban, a világ bármely tájáról egy laptoppal az ölemben fogok dolgozni. 16 éves korom óta sokféle munkát kipróbáltam. Megfordultam a vendéglátásban, voltam könyvelő gyakornok, marketinges, grafikus, UX designer, de végül egy közösségi irodában kötöttem ki office managerként. Előtte az egyetem alatt volt egy cégünk az évfolyamtársaimmal, amit egy iskolai projekt alkalmával építettünk fel, de a való életben is megállta a helyét. Két évig működött, sokat dolgoztunk érte, de megérte, rengeteget tanultam ebben az időszakban.

Hogyan készültél fel a szabadúszásra lelkileg és anyagilag? Voltak például anyagi tartalékaid?

Mindig úgy gondoltam, hogy sikerülni fog. Meg sem fordult a fejemben ennek az ellenkezője, mert tudtam, hogy értek ahhoz, amit az ügyfeleimnek kínálok. Általában csak egy-két hónapra elegendő anyagi tartalékom volt, de alapvetően az segített, hogy bíztam magamban, és nem féltem másoknak beszélni a terveimről és elképzeléseimről.

Hogyan lehet ma kezdő szabadúszóként boldogulni? Mit kell tenni a sikerért és az új ügyfelekért?

Freelancerként is sokat kell dolgozni, ez például egészen biztos. Én a kezdetektől fogva számos workshopra és networking eseményre járok, ahol mindig lehet találkozni izgalmas emberekkel és lehetőségekkel. A Muse közösségi irodában is volt már például Freelancers in Hungary Meetup, amit két éve havi rendszerességgel rendezünk meg kifejezetten magyar szabadúszóknak. Alapállás, hogy mindenki mindenkitől tanulhat, csak merni kell kérdezni. Akik ilyen eseményekre járnak, azok általában mind nyitott és transzparenciát kedvelő emberek, akik szívesen osztják meg a tapasztalataikat másokkal.

És mi a helyzet a cégekkel? Ők mennyire szívesen dolgoznak együtt szabadúszókkal?

Világszerte azt tapasztaljuk, hogy a cégek is egyre nyitottabbak az ilyen jellegű együttműködésekre. Szerencsére Magyarországon is kezd leomlani a posztkommunista bezárkózás. Sokan panaszkodnak az Y generációra, hogy lusták és nem szeretnek dolgozni. Én és a hozzám hasonlóan gondolkodók igyekszünk rácáfolni erre, mert azt látjuk, hogy aki szeretne dolgozni, az tud. Csak másként kell ehhez a korcsoporthoz állni. Itt már nem működnek a szigorú szabályok és a multikörnyezet. Felelősséget és bizalmat kell adni a fiataloknak ahhoz, hogy jól végezzék a munkájukat. Jelenleg dolgozunk egy könyv megírásán, amiben 15 Y generációs  fiatal írja meg eddigi élettapasztalatait: hogyan végezhetik azt a munkát, amit mindig is akartak, hogyan lettek cégvezetők, miként alakították saját márkáikat, és hogyan élnek meg ebből. A könyvet július közepén online jelentetjük meg a www.mentortribe.hu  oldalon. 

Szerinted mi a legjobb a freelancerkedésben?

Egyszerű a válasz: azon dolgozom, amin akarok, akkor, amikor akarom (mivel csak határidők kötnek), és olyan ügyfelekkel, partnerekkel akikkel élvezem a közös munkavégzést. Sokszor nem is a munka a fontos, hanem a csapat, akikkel csinálod. Mindig lényeges a csapaton belüli jó kommunikáció. Egy igazán összeillő és összeszokott csapat félszavakból is megérti egymást. Azonkívül, hogy ez jó érzés, nagyon hatékony is, hiszen ezzel rengeteg időt spórolhatunk meg. Úgy gondolom, az egyik legfontosabb dolog, hogy  minden szabadúszó megtalálja a maga közösségét.

Ezek szerint nem mindenki magányos farkas a szabadúszók között?

Ez egy összetett kérdés. Magányos talán nem vagy, de az tény, hogy a munkanapok többségében egyedül ülsz a gép előtt, miközben a csapatod többi tagja ugyanezt teszi, csak valahol a város vagy a világ másik felén. A sikereknek is távolról örültök. Ez az életforma (is) állandó tanulást jelent: minden helyzetet elemzel, és utólag levonod a tanulságokat, rájössz, hogy legközelebb hogyan csinálhatod jobban. Nem mindenki tudja magát motiválni, egy saját napi rutin kialakítása nem könnyű, de nem is lehetetlen küldetés. Számos könyv és online tananyag segít abban, hogy fejleszthesd a project és time management módszereidet. 

Hogyan tudsz a saját főnöködként motivált és hatékony lenni?

Mindenkinek más a munkamódszere. Én szeretek közösségi irodában dolgozni, mert itt sokkal fókuszáltabb tudok lenni. Akkor vagyok hatékony, ha különválasztom az élettereimet a tevékenységeimtől, vagyis különböző helyeken dolgozom, pihenek vagy éppen edzek. Amikor az irodába beérek, az agyam a dolgozós üzemmódba kapcsol, ez motivál és céltudatossá tesz: tudom, hogy mi a célja az ottlétemnek. 

Tapasztalataid szerint miben segítheti a szabadúszókat egy közösségi iroda?

Mindenképpen segít az életterek szétválasztásában. Nincs mindenkinek annyi szobája, ahány dolgot csinál. Ha fókuszált vagy, hatékonyabban és jobban dolgozol. Plusz izgalmi faktor, hogy mindenki máson dolgozik körülötted, de mégis lehet közös pont az életetekben, amivel segíthetitek egymást. Ez lehet egy stratégiai közös döntés, lehet tapasztalok megosztása vagy akár együttműködés is. A közösségi irodákban mindig izgalmas emberekkel találkozom, akiktől már sokat tanultam az utóbbi években.

Találkozz Ricsivel következő workshopján május 23-án este a Muse közösségi irodában,  hogy tuti tippeket adhasson érzelmi intelligenciád és beleérzőképességed fejlesztésével kapcsolatban. Tarts velünk, ha hatékonyabb kommunikációval szeretnél jobb kapcsolatokra szert tenni és sikeresebb lenni az üzleti életben, kiemelten az ügyfélszerzésben, -megtartásban, és –kezelésben.