Mi kell a szabadúszáshoz? Több, mint egy laptop és internet!

Mi kell a szabadúszáshoz? Több, mint egy laptop és internet!

A szabadúszó életforma nagy szabadságot, ugyanakkor sok új szabályt és felkészülést is igényel, amikkel jó, ha már a döntésed előtt tisztában vagy, így nem érhet csalódás. Összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket szerintünk mindenképpen érdemes elrendezned, mielőbb csatlakozol a freelancerek táborába.

Stabil anyagi tartalékok

Tudjuk, hogy a pénz nem boldogít, de azért jó, ha van, főleg ha éppen a szabadúszó karrier kezdete felé kacsintgatsz. Pénzügyi tartalékot képezni mindig hasznos, hiszen bármikor adódhat nem várt kiadás, ugyanakkor ez a freelancerkedés alapköve. A bevételek általában nem kiszámítható módon érkeznek be, illetve a fizetési határidők is kitolódhatnak, így nem célszerű kicentizni a bankszámlán tartott összeget. Te is nyugodtabb leszel, ha tudod, hogy van hová nyúlni, ha esetleg az egyik ügyfél csak később fizet, vagy mondjuk a számlázás tolódik, mert elhúzódik a projekt. 

Inkább több kisebb, mint egy nagy ügyfél

Ne tegyél fel mindent egy lapra, inkább állj több lábon. Igaz, ha pedig több kisebb ügyfeled van, akkor fennáll az elaprózódás veszélye – erre külön figyelni kell. De gondolj csak bele: ha egy nagy ügyfeled van, akkor a megélhetésed is kizárólag csak egy cégen múlik. Míg ha több lábon állsz, akkor nem kerülhetsz bajba akkor sem, ha az egyikük parkolópályára tesz, vagy bemondja az unalmast – mert bizony erre is sor kerülhet.

Alkalmas munkakörülmények

Az, hogy hol és milyen körülmények között dolgozol nagyban meghatározza a teljesítményedet és a közérzetedet is, ezért fontos, hogy jó előre gondolj erre is. Sokan nem tudnak az otthonukban hatékonyan dolgozni, ami érthető is, hiszen az otthonunk terei inkább a szabadidőhöz és a kikapcsolódáshoz kapcsolódnak, nem pedig a munkavégzéshez. Ilyenkor jön jól, ha szabadúszóként is van egy hely, amire saját irodádként tekinthetsz. A Muse-ban többféle konstrukciót alakítottunk ki, mert tudjuk, hogy mindenkinek mások az igényei és ezek akár projektek szerint is változhatnak. Lehet hozzánk minden nap jönni, de akár csak hetente egyszer is, sőt, tárgyaló bérlésre is van lehetőség – ahogyan neked a legmegfelelőbb.

Megfelelő vállalkozási forma

Számlák, szerződések, határidők, jogi szabályok – és ezzel megannyi kérdés, amikre nem mindig egyértelmű a válasz. Fontos, hogy a számodra és az ügyfeleid számára legmegfelelőbb vállalkozási formában működj szabadúszóként. Ennek sokkal több lehetősége van, mint gondolnád, így fontos, hogy teljes körűen tájékozódj a rendelkezésre álló lehetőségekről. Találj egy jó könyvelőt és jogászt is, mert rájuk is szükséged lesz a mindennapokban.

Legyen kitől kérdezni

Az, hogy egyedül dolgozol, nem jelenti azt, hogy magányra vagy ítélve. Szakmailag és társasági szempontból is fontos, hogy a mérföldköveknél és a mindennapi munkában is legyen kitől tanácsot kérni. Az is nagy segítség, ha valaki olyannal válthatsz pár szót érdemben, aki hasonló szakmai utat jár be, mint te, vagy éppen teljesen mást és másképpen csinál, mégis volt már hasonló helyzetben. A Muse közösségi irodában sokféle ember megfordul, jó eséllyel olyanokkal találkozhatsz itt, akikkel kölcsönösen tudtok majd egymásnak segíteni.