Kikből lesznek a sikeres szabadúszók?

Kikből lesznek a sikeres szabadúszók?

Minél több ideje vagyunk szabadúszók, annál erőteljesebben foglalkoztat minket a kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy a magunk uraiként is sikeresek legyünk? Nincs kész recept, de mi mégis összegyűjtöttünk pár dolgot, ami a tapasztalataink szerint elengedhetetlen a sikerhez.

A freelancerkedés nem csak a munkavégzésünk módját, hanem az életünket és az önmagunkkal való kapcsolatunkat is befolyásolja, hiszen az alapvető életszervező erők mi magunk leszünk azzal, hogy nincs külső szabályozás és főnökök. Ez sokszor egyszerűbbé, máskor pedig bonyolultabbá teszi a dolgunkat. Többéves tapasztalatainkat rendszereztük, továbbgondoltuk és most megosztjuk veletek, hogy szerintünk mi kell ahhoz, hogy szabadúszóként is sikeresek lehessünk.

  1. Szerződj mindenkivel

Az üzleti világban már nem működnek a szóbeli megállapodások, szerződéseket kell kötni, mert a papír minden fél számára biztonságot és bizonyosságot jelent. Rögzíteni kell minden fél részéről a vállalásokat, a fizetési határidőket, sőt még azt is, hogy mi a teendő akkor, ha valaki megszegi a közösen hozott szabályokat. Egy jó szerződésen nagyon sok minden múlhat, nem érdemes ezen spórolni. A kezdetekkor mindenképpen megéri gyakorlott jogász segítségét kérni, de ha van lehetőség a folyamatos jogi supportra, akkor mindenképpen érdemes kihasználni.

  1. Mindig kövesd figyelemmel a fizetési határidőket

A szabadúszó életben a legtöbbször nem kiszámíthatóan érkeznek be a munka gyümölcsét jelentő kifizetések, hanem össze-vissza, pontosan úgy, ahogyan a munkákat megszereztük, illetve elvégeztük. Ezért érdemes a számlák és határidők nyilvántartására egy olyan rendszert kidolgozni, amiben könnyű észrevenni, ha valaki esetleg még nem utalt. Könnyen megütheted a bokádat, ha a fizetési határidők betartását az ügyfelekre bízod, mert bár szép dolog a bizalom, de gondolj csak bele, másoknak ez lehet csak egy számla, neked pedig az életet és a villanyszámla kifizetését jelentő egyik legfontosabb bevételi forrás.  Pro tipp: a számlák kiállításakor és elküldésekor állítsd be a telefonodban egy emlékezetetőt a fizetési határidő napjára.

  1. Légy látható – mutasd meg magad

Használd ki a közösségi média előnyeit, és rendszeresen számolj be a rendelkezésre álló felületen az aktuális munkáidról, amikre büszke vagy. Soha nem tudhatod, lehet éppen az egyik LinkedIn vagy Facebook posztod hoz majd egy újabb lehetőséget, mert valakinek megtetszik, amit korábban csináltál, vagy esteleg egy ismerősödnek pont olyan erőforrásokra van szüksége, amiket te is biztosítani tudsz. Még csak meg se forduljon a fejedben, hogy ez felesleges önfényezés, légy büszke magadra és a munkádra. Ha másoknak is megmutatod, előbb-utóbb minden ismerős megtanulja és megszokja majd, hogy milyen típusú munkákat bízhat rád és jönni is fognak az újabb megrendelések ezeken a csatornákon is.

  1. Legyél egy szakmai közösség tagja

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: a szabadúszás nem egyenlő a magányossággal, hiszen sok hozzád hasonlóan egyedül dolgozó kreatívval oszthatod meg a mindennapjaidat, ha munkabázisul a Muse közösségi irodát választod. A hasonló életpálya, kor és projektek olyan közös pontok, amik segítenek abban, hogy a közös irodahasználatnak köszönhetően egy egymást támogató közösség alakulhasson ki, ahol mindig van kihez szólni és kitől tanácsot kérni, sőt, még akár közös munkákat is szervezhettek.

  1. Ne félj nemet mondani

Az alkalmazottként eltöltött évek alatt mindannyian hozzászoktunk, hogy igent kell mondanunk mindenre, amivel a felettesek megtalálnak, még akkor is, ha éppen nem szimpatikus az ügyfél, vagy nem hiszünk az adott projektben. Szabadúszóként szerencsére nem vagy belekényszerítve ilyen helyzetekbe, nyugodtan mondhatsz nemet. Bármikor és bárkinek. Nem egyszerű az elején, de hidd el, ha egyszer elkezded, rá fogsz kapni az ízére.