Kik az influencerek, és miért érdemes neked is velük dolgozni, ha a saját márkádat építed?

Bármilyen területen is tevékenykedsz, egészen biztosan hallottál már az influencerekről, akik a közösségi médiában nagy követőszámú rajongótáborral rendelkeznek, és a lehető legkülönbözőbb témákban vannak otthon. Sikerük alapja, hogy otthonosan mozognak a digitális marketingben. 

Ismerd meg az influencerek világát, és szánj időt arra, hogy átgondold, vállalkozóként miért és hogyan éri meg velük dolgoznod. Ha eldöntötted, hogy belevágsz, a Muse közösségi irodában szeptember 8-án egynapos intenzív workshopunkon kiváló, fiatal szakemberek bevonásával segítünk, hogy márkád elindulhasson a digitális világban hódító útjára.

Kik azok az influencerek?

Olyan kisebb vagy nagyobb közösségi media követőtáborral rendelkező személyek, akik egy bizonyos célcsoport számára releváns véleménnyel bíró ismert emberekké váltak az általuk rendszeresen közvetített tartalmaknak köszönhetően.

Influencer szinte bárki lehet: blogger, vlogger, újságíró, híresség, vagy akár kisebb közösséget maga köré gyűjtő ún. microinfluencer.

A hitelesség a legfontosabb

A hitelesség mindenkinek a legfontosabb. Egy részt a hirdetői oldalról, hiszen a márkáknak lényeges, hogy olyan embert válasszanak, akik egyfajta nagykövetként képviselik őket a tömegek előtt, és nem csak az adott terméket vagy szolgáltatást, hanem a márka egészét. Ugyanakkor a hitelesség a véleményvezérek számára is lényeges kérdés, hiszen saját személyüknek köszönhetően gyűjtöttek sok embert maguk köré és sokszor életük legapróbb, akár jelentéktelennek tűnő részleteit osztják meg a nagyérdeművel. Az így kialakult kvázi baráti viszony alapja az őszinteség, amelyben nem fér bele olyan ajánlás, ami kizárólag a pénzről szól. Ha egy influencerről utólag kiderül, hogy a való életben nem elkötelezett az adott márka mellett, vagy éppen inkább annak versenytársával szimpatizál, hatalmas károkkal és hitelvesztéssel jár számára, amit senki sem kockáztat szívesen. Éppen ezért közös érdek, hogy olyan együttműködési megoldás szülessen, amelyben minden résztvevő a számára leghitelesebben mutathatja meg magát.

Mikor sikeres egy influencer kampány?

Az influencer kampányok sikeressége nem univerzális, minden termék, ügyfél és együttműködés más, ettől függetlenül jó, ha a kezdetektől világosak a saját céljaink. Egy kampány akkor lehet sikeres, ha képesek vagyunk azt az együttműködőt kiválasztani, aki a lehető legtökéletesebb a márkánk számára, és nem csak kampányszinten, hanem globális szinten is ambassadorként tudunk rá tekinteni. Már az együttműködés fontolgatásakor érdemes eljátszani a gondolattal, hogy vajon a márkánk hogyan mutatna a blogger avgy vlogger Instagram feedjében, vagy blogján? Valóban összeillünk? Egy év múlva is büszkék lehetünk majd a közös munkára? Egy biztos: influencerekkel dolgozni mindenkinek új feladat, és hirdetői részről némileg kiszolgáltatott helyzet is, hiszen alkalmazkodnunk kell az ő szokásaikhoz és életvitelükhöz, ezekben kell megtalálnunk a szolgáltatás vagy termék helyét és szerepét, méghozzá úgy, hogy ez a lehető legtermészetesebben hasson a nézők és olvasók számára. Ha ez sikerül, bízhatunk benne, hogy a kampány számokban is hosszú távon jól mérhető sikereket hoz majd.

 

Mikor érdemes influencerekkel dolgoznod?

  • Ha márkát szeretnél építeni, és hosszú távban gondolkodsz.
  • Ha az eladások vagy megrendelések felpörgetése csak a másodlagos céljaid között szerepel.
  • Ha találsz olyan személyeket, akikkel egyeznek a márkád alapelvei, és jól passzoltok egymáshoz.
  • Ha készen állsz arra, hogy a márkád valóban megmutassa magát ország-világ előtt.
  • Ha el tudod fogadni, hogy őket is aktívan bevonva, közösen határozzátok meg az együttműködés kereteit.

Ha szeretnél többet tudni a közösségépítésről a Facebookon és Instagramon, gyere el szeptember 8-án, a Muse-ban, Pattintsd össze a márkád című workshopra, ahol szabadúszó digitális vállalkozókból álló csapat avat be digitális marketing rejtelmeibe, és a sikeres közösségépítés titkaiba. Ha az alapok megvannak, utána jöhetnek az együttműködések az influencerekkel.