A sikernek nem titka, hanem ára van. A folyamatos fejlődés, kitartás, lankadatlan tudásvágy, mely egy életen át végigkísér. De nem mindegy, hogy mit és kitől tanulunk. Nem mindegy az, hogy mennyire hiteles az a forrás, amelyre alapozunk. Rossz magból nem kel ki semmi, vagy ha egy rohadt almát teszünk egy láda érett közé, akkor megromlik benne az összes gyümölcs.

Jack Ma, az angoltanárból lett milliárdos, Kína leggazdagabb embere, az Alibaba alapítója rendkívül inspiráló személyiség. Nem régen láttam egy szereplését, melyben elmondja a sikerre vágyóknak, hogy mit kell szerinte tenniük különböző életkorokban. Egy hiteles forrás, akitől érdemes tanulni:

20 éves korod előtt sajátíts el minél több tudást. Ez nem azt jelenti, hogy neked kell a legjobb tanulónak lenned az osztályban, hanem hogy rendelkezz minél több skillel. Legyél te az, aki mindig, minden helyzetben feltalálja magát és nem fél innovációt kezdeményezni.

25 éves korodban ne aggódj semmi miatt. Minden hiba, amelyet elkövetsz egy lehetőség a fejlődésre. Amikor Jack volt fiatal, imádta ezt a folyamatot, mert minden egyes bukás egy hatalmas előrelépésnek az előkészítője. Ez az az  időszak, amikor még nincsenek olyan súlyos következményei a hibáinknak és eleget el kell belőlük követnünk a fejlődés érdekében, nem görcsösen kerülni őket. Nem panaszkodni, azt meghagyni másoknak. Azt az energiát, amit az önsajnálatra fordítanál, fordítsd inkább arra, hogy kielemzed, mit tanultál az adott helyzetekből és építsd be a mindennapjaidba a tanulságot.

Mielőtt elérnéd a 30-at kövess valakit. Legyenek példaképeid akiktől tanulhatsz. Ez a tapasztalatszerzésnek az ideje. A milliárdos azt tanácsolja, hogy ha teheted, kis vállalatokhoz menj el dolgozni ebben az időszakban, ahol találsz magadnak egy jó főnököt, akitől meg tudod tanulni az irányítást is. Ha egy nagy multihoz kerülsz, ott csak egy apró darabkája leszel egy hatalmas gépezetnek, ahol nem látsz át folyamatokat. A szabadúszósághoz és vállalatépítéshez pedig éppen az egyik legfontosabb képesség a folyamatátlátás. Ez biztosítja a jó döntési képességet is.

Nem a cég számít, ahol dolgozol. Hanem a főnök, akit követsz.

Saját tapasztalattal is alá tudom támasztani ennek a relevanciáját. Néhány hónapot dolgoztam könyvelő gyakornokként egy tizenkét alkalmazottas kis irodában, ahol a főnökömtől sokkal többet tanultam a számlák kezelésénél. Megláttam azt, hogy hogyan beszél az ügyfelekkel, hogyan interjúztatja az új alkalmazottjelölteket, hogyan irányítja a csapatot, hogyan kezeli a tökéletesen elvégzett munkát és hogyan buzdít fejlődésre a hibákra felhívva a figyelmet. Ez az idő alatt rájöttem, hogy az életben soha többet nem szeretnék könyvelni, mert a monotonitástűrés nem a legnagyobb erényem, de olyan vezetői magatartási elemeket lestem el és láthattam egészében egy kis vállalat működését, amiért még sokáig nagyon hálás leszek.

30 és 40 között dolgozz keményen és találd meg azt a célt amiért dolgozol. Találd meg a küldetésedet, amiért nap mint nap hajlandó vagy keményen tenni.

40 és 50 között fókuszálj azokra a dolgokra, amelyekben jó vagy. Most kamatoztathatod mindazt a tudást és tapasztalatot, amelyet eddig szereztél.

50-től 60-ig tegyél a fiatalokért, mert tőled tanulhatnak, de jobban el fogják végezni a munkát, mint te. Segíts nekik megtalálni, hogy mi az, amiben igazán jók.

60 éves korod felett pedig pihenj, relaxálj a strandon, és foglalkozz magaddal. 🙂

A teljes videót itt tekinthetitek meg:  https://www.youtube.com/watch?v=lYGGpc2mMno

Kép: http://www.je-bearing.com