Ez volt Bill Gates 5 kedvenc könyve a tavalyi évben

Ez volt Bill Gates 5 kedvenc könyve a tavalyi évben

Szellemi útravaló 2019-re

A legsikeresebb emberek is tanultak valakitől és általában gazdagságuk egyik titkát azzal magyarázzák, hogy soha nem hagyják abba az önfejlesztést, a szellemi frissesség megtartását.

Az olvasó gyerekből gondolkodó felnőtt lesz. Szerintem a művelődést nem lehet elég korán kezdeni. Ha idén még nem akadtak a kezedbe inspiráló szövegek, akkor kezdetnek íme a Microsoft alapító 5 kedvenc könyve az elmúlt évből, melyeknek ajánlom mielőbbi beszerzését.

Legyen ez az önfejlesztés kiindulópontja idénre:

  1. John Carreyrou: Bad Blood: A könyv a Theranos nevű startup emelkedéséről, majd bukásáról számol be. A cég azt állította, hogy kis mennyiségű vérből is teljes egészségügyi profilokat tudnak felállítani, amiről később kiderült, hogy messze távol áll a valóságtól. Gates azt írja róla, hogy sokkal, de sokkal őrültebb sztori, mint ahogy elsőre hinnéd. Ő le sem tudta tenni.
  2. Tara Westover: Tanult lány: Egy igazi Maugli-történet egy lányról, aki testvéreihez hasonlóan nem volt anyakönyvezve, hivatalosan nem is létezett, iskolába nem járhatott és még súlyos sérülés esetén sem vitték el orvoshoz. Mindez megtörténhet napjainkban, az Amerikai Egyesült Államokban, valahol Idaho hegyei között, köszönhetően egy mormon vallású erőszakos apának, aki a roncstelepén rabszolgaként tartja feleségét és gyerekeit. Tara saját, igaz történetét írja le a könyvben, aki tizenhat évesen autodidakta módon átverekedte magát az egyetemi felvételin és megszökött otthonról. Inspiráló, húsba vágó írás arról, hogy a tudásvágy nem csak sikerre vihet bennünket, hanem olykor az életünket is megmenti.
  3. Paul Scharre: Army of None: Rég lejárt janicsárok és a lovas hadjáratok kora. Scharre könyve félelmetes gondolatébresztő a jövő háborúiról, amelyet már nem emberek, hanem automata fegyverek fognak vívni. Nem egy  vidám történet, de egyaránt bemutatja az MI által irányított hadászat pro és kontra érveit is.
  4. Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra: Harari első könyve a Sapiens az ember múltjáról szólt, hogy hogyan vált ez a majomfaj a bolygó urává, a Homo Deus a jövőről és az előttünk álló kihívásokról, ez azonban a jelen égető kérdéseit feszegeti és kész válaszok helyett további gondolkodásra késztet. Értjük-e egyáltalán azt az információáradattal teli világot, amelyet alkottunk? Mit tehetünk a járványszerűen terjedő álhírek ellen? Kinél van az igazi hatalom? Melyek korunk legnagyobb kihívásai és legnehezebb döntései?
  5. Andy Puddicombe: The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness: A milliárdos és felesége nemrégiben érdeklődni kezdett a meditáció iránt, bár hozzá teszi, hogy a huszonöt éves énje kinevette volna ezért a könyvért. Még a legsikeresebbeknek is előbb-utóbb el kell kezdeniük erőfeszítéseket tenni szellemi frissességük fenntartása érdekében. Puddicombe könyve ehhez ad tanácsokat, amellett, hogy azt is megtudhatjuk belőle, hogyan lett egy egyetemistából Buddhista szerzetes.

A felsoroltak közül sajnos csak kettő, a Tanult lány és a 21. lecke a 21. századra jelent meg magyar nyelven. Nekem Tara Westover könyve volt a személyes kedvencem, Dr. Harari könyvei pedig az egyik legjobban strukturált művek közé tartoznak olvasmányaim közül, ajánlom az összes írását.

Mindenkinek rengeteg olvasást, inspirációt és jobbnál jobb ötleteket, megvalósított álmokat kívánok idénre.

 

Forrás: www.gatesnotes.com

Képek: www.libri.hu , www.gatesnotes.com