Egyre többen választják a szabadúszó létet, ami a függetlenség és a szabadság megadása mellett új közösségi terek létrejöttét is biztosította.

Utánajártam, honnan indult ez az egész. Természetesen az USA-ból. Magát a coworking szót 1999-ben használta először Bernie DeKoven modern technológia által támogatott együttműködő munkák leírására, akinek később nem volt köze sem a közösségi irodák kialakításához, sem a fellendítésükhöz.

Néhány évvel később Brad Neuberg egy Rojo nevű kaliforniai startupnál dolgozott, de miután egyre boldogtalanabb lett, felkeresett egy Audrey Seymour nevű coachot, akinek a segítségével teljesen újratervezte az életét.

Szeretett volna független lenni, szabadabban élni, de azt is tudta, hogy szüksége van egy közösségre, egy nyugodt, munkára kialakított környezetre, ahol megoszthatja másokkal a napját és a tapasztalatait.

Amikor nekiindultam utánanézni a témának, valami frappánsabb történetre számítottam, de végül is mi lehetne ennél a hozzáállásnál egyértelműbb és egyenes út a világ első coworking irodájának a létrehozásához utólag visszanézve, mint az a közösség és függetlenség iránti egyszerre jelentkező igény, ami most is minden közösségi irodába járó szabadúszót jellemez.

2005-ben végül San Franciscoban megnyílt a Spiral Muse nevű közösségi iroda, aminek szellemiségét a mi, budapesti Muse irodánk is továbbviszi a szabadúszó létet támogatva és népszerűsítve.
A Spiral Muse két coworkere

A Global Coworking felmérés adatai szerint 10 évvel az első után, 2015-ben világszerte 7800 iroda működött, több mint félmillió taggal. Az „Emergent Research” tanácsadó cége a 2014-et követő 5 évre 30%-os növekedést jósolt.

Jelenleg körülbelül 1 millió ember használ coworking irodát, köszönhetően a nagyobb és hatékonyabb új helyeknek.

A személyes szabadságon túl rengeteg más gazdasági előnye is van ennek a munkaformának. Például nem kell mindenkinek fővárosokba költöznie, ha egy kisvárosi coworking irodában is tud dolgozni. Az ingázás megspórolásának pedig nem csak a dolgozó pénztárcája, hanem a környezet is örülni fog. Emellett pedig egyre több tudásalapú közösség jön létre, akik egymást segítve tudnak egyre sikeresebbek lenni.

Szóval, coworkingre fel!