3 diétamítosz, aminek lehet, hogy te is bedőltél

A diétázással és fogyással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban, amelyek mind akadályoznak minket abban, hogy tartós fogyást érjünk el. Schmidt Judit dietetikussal beszélgettünk a Muse közösségi irodában a három leggyakoribb diétás tévhitről, amikről jó, ha te is tudsz.

 

1. Ha nem eszem szénhidrátot, lefogyok

Mostanában a szénhidrát az első számú közellenség, annak ellenére, hogy fontos és nélkülözhetetlen tápanyagunk. Szüksége van rá az agyunknak és az izmainknak is a megfelelő működéshez. De nem minden szénhidrát ellenség. Egyszerű és összetett szénhidrátokat különböztethetünk meg. Az összetettek például a zöldségekben, gyümölcsökben és a hüvelyesekben is megtalálhatók. Ezeket semmiképpen se hagyjuk el! Az egyszerű szénhidrátok mennyiségére, gyakoriságára viszont már érdemes odafigyelni. Az ezeket tartalmazó cukor, méz, szirupok, szörpök és a finomított, rostdús, héjuktól megfosztott gabonafélék, gabonatermékek, édességek, sütemények (fehér liszt, az ebből készült tészta vagy pogácsa, a kakaós csiga és társai…) túlzott és gyakori fogyasztása az, amitől óvakodnunk kell, ha például fogyni szeretnénk. 

2.“Szabadulj meg 10 kilótól egy hét alatt ezzel a csodakapszulával!” 

Ismerősen cseng a reklámszöveg? A drasztikus fogyást ígérő szerek reklámjaival tele van az internet, a magazinok, és egyes tv- és rádióműsorok. Az ilyen gyors és drasztikus fogyás káros az egészségre, ráadásul a siker sem garantálható. A hashajtó szerek hatására fellépő súlyveszteség például annak köszönhető, hogy a zsír helyett víz és salakanyagok távoznak a szervezetből. A tartós és egészséges mértékű fogyás lassú és fokozatos. Nem csak az étrend, de a személyre szabott intenzitású, gyakoriságú sport, testmozgás is fontos hozzá, nem beszélve a megfelelő lelki állapotról és hozzáállásról.

3. Este hat után nem szabad enni

Évek óta megtörhetetlen mítosz. A nyugodt és pihentető alváshoz fontos, hogy este már ne terheljük túl a gyomrunkat és emésztőrendszerünket nagy adag, nehezen emészthető ételekkel. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy soha ne aludjunk el korgó gyomorral, mert akkor reggel mindent befalunk, ami a kezünk ügyébe kerül. Lefekvés előtt azonban 1,5-2 órával elég, ha befejezzük a könnyed vacsoránkat. 

Ha szeretnél formába lendülni, de nem tudod, hogyan kezdj bele, esetleg több fogyókúrás módszert is kipróbáltál már, de mégsem jártál tartós sikerrel, akkor gyere el május 17-én a Muse Közösségi Irodába Schmidt Judit dietetikus előadására, hogy szakszerű segítséggel, és hasznos, gyakorlati tanácsokkal segíthessük az életmódváltásodat!