Az önmegvalósító ember jellemzői

Abraham Maslow amerikai pszichológus, a humanisztikus pszichológia képviselője, akit talán a legtöbben a híres Maslow-piramisáról ismerünk, munkássága során összegyűjtötte az önmegvalósító emberek főbb jellemzőit:

1. Realitás orientált 

Ahhoz, hogy valaki a siker és az önmegvalósítás útjára lépjen nagyon fontos, hogy reális és objektív képe legyen önmagáról, céljairól és a körülötte lévő világról. Minél közelebb van az általunk elképzelt szubjektív világkép az objektív valósághoz, annál önazonosabbak, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak tudunk lenni.

2. Elfogadja önmagát és másokat 


Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy az életben a legfontosabb dolog, hogy jóban legyünk magunkkal, minden más csak ennek a következménye. Bár nem szeretem az ilyen kizárólagos kijelentéseket, abban egyet kell értsek vele, hogy van az állításnak igazságtartalma.

3. Spontaneitás 


A hirtelen jött, nem várt ötletek és lehetőségekből lesz általában a legnagyobb kaland, egyben a legjobb tanulási lehetőség is, csak élni kell velük.

4. Inkább problémaközpontú, mint én-központú 


Igen, az a jó öreg és fránya nárcizmus…

5. Autonóm és független 


Minél inkább magunkra hallgatunk, bízunk a megérzéseinkben és a saját vágyainkban annál jobban próbálnak majd hátráltatni azok, akik ezt soha nem merték megtenni. Ha a realitásunk és az önértékelésünk is rendben van, akkor valószínűleg a kellő én-határmegjelöléssel és függetlenségigény kifejezésével sem lesz gond.

6. Tapasztalat és nem az előítélet vezérli 


7. Van intim és mély érzelmeken nyugvó kapcsolata 


8. Demokratikus attitűdök 


9. Humorérzékkel rendelkezik

10. Kreatív 


 

Forrás: Forgács Attila: Fejezetek a kommunikáció szociálpszichológiájából (Akadémiai Kiadó, 2017)