3 tipp, hogy neked is könnyebben menjen az időbeosztás

Mindenki számára 24 órából áll a nap

24. Ha valamit nagyon sürgős határidőre kell megcsinálnunk azt kívánjuk, bárcsak dupla ennyi lenne, ha pedig valamit nagyon várunk, akkor azt, hogy bárcsak fele ennyi. Nos, ezen nem tudunk változtatni, de azon igen, hogy hogyan használjuk ki jobban azt a huszonnégyet.

Összegyűjtöttem néhány hüvelykujjszabályt, hogy te is jobban tudd művelni a hatékony időbeosztás művészetét. Nem mindig egyszerű ezeket betartani, de most, a vizsgaidőszak kellős közepén érzem a pozitív hatásaikat. Hosszú távon pedig egy kevésbé stresszes, tudatosabb és jól szervezett élet szerintem megfizethetetlen.

 

1. Ne halasztgass!

Minél később állsz neki egy feladatnak, annál nehezebben fogsz belekezdeni, annál kevesebb lesz a lelkesedés és annál nagyobb nyűgnek fog tűnni. Szabj magadnak határidőket, amikhez tudod tartani magad. Ha valamit keddre kell megcsinálnod, készítsd el vasárnap estére, így nem marad az utolsó pillanatra és sokkal jobban fogod magad érezni, hogy előbb kész lettél vele. Ezzel pedig ki is biztosítod magad, hogy ha véletlen még változtatni kell a leadandó projekten, akkor is lesz rá elég időd a hibákat nyugodtan kijavítani, nem feszített kapkodásban elvégezni.

Azokat az apró feladatokat pedig, amelyek 10 percen belül elvégezhetőek, végezd el rögtön!

 

 

2. 24 helyett 168

Minden hétvégén szánj egy kis időt arra, hogy megtervezd a következő hetedet. Az, hogy nem csak napi bontásban látjuk a feladatainkat, hanem egy egész hétre szét tudjuk őket osztani sokkal nagyobb szabadságot, átláthatóságot ad, és megkímél bennünket néhány olyan dolgotól, amit az okozhat, ha csak napi beosztással rendelkezünk.

Például:

  • Korlátok közé szorít: 24 óra alatt számtalan esetben képtelenek vagyunk elvégezni a meghatározott feladatokat. Sokszor közbe jön valamilyen halaszthatatlan esemény amely teljesen felborítja a napirendünket.
  • Rugalmatlan: nincs hová áthelyeznünk a feladatainkat ha valami közbe jön.
  • Stresszessé tehet: ha folyamatosan arra összpontosítunk, hogy a rövidke napjaink napirendjét szigorúan betartsuk, akkor azzal hosszú távon többet árthatunk, mint használhatunk, hiszen egy idő után már csak púp lesz a hátunkon a sok betervezett feladat. Nem lesz időnk fellélegezni két tevékenység között, így hosszú távon stresszessé válunk tőle.

 

3. Szánj időt a pihenésre is

Írj bele az időbeosztásodba élvezetes, pihentető tevékenységeket is, amelyek örömmel töltenek el és segítenek feltöltődni és kikapcsolódni.

Sokan azért nem tudják tartani az előre megírt napirendüket, mert csak a nyűgnek érzett feladatokat írják bele. Ezzel csak azt érik el, hogy elmegy a kedvük az egésztől már attól is, ha ránéznek a listára.

Ha pedig ott vannak a kikapcsolódást jelentő pontok is a listán, sokkal könnyebb lesz elvégezni a többi feladatot is.