A MUSE arcai- 2. rész

Sebők Viktor

Sebők Viktor szabadúszó tervezőgrafikus. A kezdet kezdete óta a MUSE-ban van, ami az iroda és Viktor számára is a kezdet volt, hiszen akkor vágott bele a  szabadúszó létbe, amikor a közösségi iroda nyílt.

Vallja, hogy ha valaki bármilyen szakmában szabadúszásra adja a fejét, akkor annak a szakmai része körülbelül ötven százalék, a másik ötven pedig a szabadúszás egyéb feladatival jár. Egyben vagy a marketinges, a saleses és a cégvezető.

VI: Hol találtál rá a MUSE-ra?

SV: Danit már régóta ismerem. Két és fél éve keresett meg egy projekt kapcsán és sokat beszélgettünk a vállalkozólétről.

Már akkor megfordult a fejemben, hogy át kéne konvertálódni a szabadúszó létre.

Megemlítette, hogy közösségi irodát is csinál. Az egyik problémám az volt, hogy hogyan  pótoljam az irodai  létet, ha váltok és freelancer leszek.

Az első két hónapban nagyon élveztem, hogy otthonról dolgozhatok pizsamában, de ez a rövid időszak után rájöttem, hogy számomra demotiváló otthon a négy fal között maradni, így elkezdtem olyan megoldást keresni, ami hosszútávon is beválik.

Nem szerettem volna úgy élni a mindennapjaimat, hogy az egyetlen élő emberrel való szociális interakcióm a kisboltos nénivel történik, amikor leugrok valami csemegéért. 

Így a MUSE nyitása utáni hetekben eljöttem megnézni és kipróbálni a coworking irodát. Egyezett azokkal az elképzelésekkel, amelyeket én vizualizáltam magamban a megfelelő munkakörnyezettel kapcsolatban. Azóta heti két alkalommal rendszeresen járok ide.

 

VI: Mennyire támogatja a közösség és a közösségi iroda a munkádat?

Több szempontból is támogatja. Már az is nagy segítség, hogy az ember ki tud szabadulni a négy fal közül.  A legtöbbünk ebben az irodában kreatív munkát végez.

Az, hogy emberek között vagyunk, hogy hallunk másoknak az aktuális projektjeiről, sikereiről, kudarcairól, inspirál minket és tanulhatunk egymástól.

Vállalkozást érintő dolgokat is meg tudunk beszélni. Dolgozik itt például UX-es, aki tud nekem segíteni, hogy a grafikában merre fejlődjek, de ugyanúgy én is tudok neki segíteni bizonyos projektekben.

Többször is volt olyan, hogy megbízásokat kaptam a közösségi iroda által.

VI: Dani, az alapító személyisége mennyire kötődik az irodához?

Teljes mértékben. Dani személyisége átkonvertálódik egy irodává. Mondtam is neki, hogy nem venném fel alkalmazottnak, mert annyira pörgős, innovatív és kreatív, hogy egy év után biztos, hogy otthagyna és saját vállalkozást indítana. Ezért is jó, hogy megtette, mert látszik, hogy szívét-lelkét beleteszi.

VI: Ha három szóval kellene jellemezned a MUSE Coworking-et, mit mondanál?

1. családias

2. közvetlen

3. praktikus

A családiast azért emelném ki és azért raktam az első helyre, mert egyre többször szervezünk közös programokat, ebédeket, iszogatásokat szabadidőnkben. Tavaly karácsonyi bulink is volt. Ettől elválaszthatatlan a második pontban említett közvetlenség. A praktikusságot pedig a flexiblisségre értem, hogy akkor jöhetek, amikor csak szeretnék.