Mozogj okosan: irodai jóga

Hatékonyságnövelés

Aki szabadúszóként ülőmunkát végez, gyakran annyira elkapja a flow érzése, hogy órákig fel sem áll közösségi irodában a helyéről.

Nagyon kevés ember tartja be azt az aranyszabályt, hogy óránként mozogjon egy picit munka közben, pedig az apró szünetek nemcsak, hogy a hatékonyságot növelik, hanem megvédenek olyan panaszoktól, mint a derék és hátfájás is.

A munkahelyi kollektív mozgás bevezetése, ösztönzése Japánból ered. Svédországaban pedig már nem ritka az olyan vállalat, amely saját konditeremmel rendelkezik.

 

Tölgyesi Írisz jógaoktatót kérdeztem az irodai jógáról:

“Az irodai jóga lényege, hogy bevisszük a mozgást és az egészségtudatos élet lehetőségét az emberek munkahelyére. Sokan azért nem járnak sportolni, mert a munka annyira beszippantja őket, hogy nem marad idejük. Igényük lenne a mozgásra, de nem tudják beilleszteni a napirendjükbe, valamint nem akarják a családtól elvenni azt az időt, amit rá kell fordítani az edzésre.

Ha valakinek nincs a mozgás kicsi gyermekkora óta az életében, családos, dolgozó felnőttként nehéz kialakítani a rendszeres sport szokását. Pedig a testünknek szüksége lenne rá. A jóga komplex megoldást hoz az ülőmunkát végző, mozgáshiányos életmód problémáira. Rendszeres gyakorlással gyógyír az ülés okozta ártalmakra, illetve megelőzi az esetleges lelki és fizikai problémákat is.

Segít semlegesíteni a munkahelyi stresszt, a jó közérzet pedig fokozza a munkahelyi hatékonyságot és a kreativitást. A munkahelyi jóga előnye, hogy az aktuális csoportra valamint irodai környezetre szabható. Célja a dolgozó kizökkentése a munkából, az izomzat és a csontrendszer átmozgatása, nyújtása, erősítése, másrészről az idegrendszer lenyugtatása, az elme pihentetése.”

Egy rövid, bármikor elvégezhető gyakorlatsor:

Homorítás

Üljünk egyenes háttal a székünkön, emeljük a magasba a kezeinket, majd kezdjünk el gerincből felfelé nyújtózni! Vegyünk egy nagy levegőt, és egy kicsit homorítsunk a hátunkkal! Tartsuk meg pár másodpercig, majd engedjük vissza, és ismételjük meg néhányszor. Arra figyeljünk, hogy ne dőljünk túlságosan hátra, mert ez nagyon megterhelheti a hátunkat.

Csavarás

Üljünk egyenesen a székünkben, bal kezünket tegyük a jobb térdünk külső felére, jobb kezünket pedig a derekunkra. Vegyünk egy nagy levegőt, miközben még jobban kihúzzuk magunkat, majd a levegő kifújása közben lassan csavarjunk egyet a hátunkon, és nézzünk át a jobb vállunk felett! Néhány lélegzetvételig folytassuk, minden kifújásnál csavarva egyet a hátunkon!

Vállnyújtás

Tegyük az ujjainkat az asztalunk szélére, és távolodjunk el tőle annyira, hogy a karjaink nyújtva legyenek! Hajtsuk a két karunk közé a fejünket, és hagyjuk, hadd húzza le a saját súlya. Közben figyeljünk arra, hogy a hátunk végig egyenes maradjon!

 

 

 

Forrás: ELTE BEAC Jóga, Jógakonyha