Magad, uram

Magad, uram, ha szolgád nincs

– utal a régi mondásra Fa Nándor a 2017-ben kiadott önéletrajzi könyvének címében.

Ez a mondat már sokat elárul a legsikeresebb magyar vitorlázó életfelfogásáról, munkához való hozzáállásáról és szikár, komoly, sokatmondó, realitás talaján megmaradó, de árral szemben úszó szerzőről. Ő az, aki hisz abban, hogy minél többet és keményebben dolgozik az ember a céljaiért, annál “szerencsésebb” lesz.

A könyv kiadása után volt szerencsém egy, az egyetemünkön megtartott Kihívás a köbön című kerekasztal beszélgetés keretében személyesen hallani őt Al Ghaoui Hesna és Csíkszentmihályi Mihály társaságában.

 

Nem mindennapi trió volt ez. Az eseményről mindhármójuktól egy-egy dedikált kötettel jöttem el, amelyeket szintén csak ajánlani tudok. (Csíkszentmihályi: Flow- Az áramlat, Hesna: Félj bátran)

Fa Nándor az első magyar, aki a saját kezűleg épített hajójával ötször megkerülte a Földet, tízszer szelte át az Egyenlítőt és hétszer kelt át az Atlanti-óceánon.

1992-93-as  Vendée Globe-on  5.helyezettként ő volt az első “nem francia”, aki teljesítette a vitorlázás “Everest”-jeként emlegetett külső segítség nélkül teljesítendő nonstop-szóló versenyét, amelyen maga tervezte, építette és  kormányozta hajóval vett részt.

2016-17-es Vendée Globe

Ez volt utolsó versenye, mely után 60 évesen nagy önfegyelemmel, családja iránti felelősségtudattal és  szakmai alázattal bejelentette, hogy itt, a csúcson fogja abbahagyni.  93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperces Föld-kerülő idővel a nyolcadikként ért célba a Spirit of Hungary Fa Nándorral a Világ legnehezebb Föld-kerülő versenyén.

A Magad, uram című könyvben az itt szerzett élményekről olvashatunk a fejezetek között megjelenő hajónapló részletekben.  Olyan stílusban és hangulatban nyerhetünk betekintést abba, hogy miképpen formálja az emberi jellemet a természettel való egyedüllét, mintha egy baráti beszélgetésen lennénk, ahol a másik megosztja velünk a félelmeit, sikereit, kudarcait, dilemmáit, életének mozzanatait.

“Terhelt világban élünk. Szinte alig akad tiszta pillanat, amikor önmagunk lehetünk. Néha kimegyünk egy erdőbe, hallgatjuk a természet hangjait- ritka ajándék, ha “kiszellőztetjük” az agyunkat. Mikor szólóvitorlázó lettem, teljesen  tudatosan mentem ki az óceánra, tudatosan akartam kiszakadni a civilizációból. “

 

Fa Nándor a Spirit of Hungary nevű hajójával

Példakép

“Gyökér nélkül nem lehet élni a világban, mert akkor önmaga számára is elveszik az ember.”

-vallja a szerző. A könyvből rengeteget megtudhatunk az életfelfogásáról és az elveiről. Fontosnak tartom azt, hogy legyen olyan hős, akire felnézhetünk, akire példaképként tekinthetünk és akitől önuralmat, kitartást, céltudatosságot és bátorságot tanulhatunk ahhoz, hogy merjünk kilépni a kényelmes, de sikertelen és üres hétköznapokból. Fa Nándor pontosan ebbe a kategóriába tartozik.

Fa Nándor és felesége, Irén

A vitorlázás távol áll az érdeklődési körömtől, mégis nagy öröm volt olvasni a könyvet. Rengeteg olyan hasznos élettapasztalattal és tudással  van átitatva minden lapja, amelyet saját életünk bármelyik területére átvihetünk.

Az egyik legfontosabb, amit én ebből megtanultam, hogy minden egyes kihívásnál tudunk kell, hogy a félelem ellenére, vagy éppen azért cselekszünk, és hogy minden élményünk által tanulhatunk, többek lehetünk, kiakakíthatjuk a saját, valós tapasztalaton alapuló életszemléletünk. Ezáltal válunk hitelessé.

“Engem nagyon mélyen befolyásolt az, amit a Szent Jupát útja alatt megtapasztaltam a világról. Rájöttem, hogy az emberi érték nem a bőrszínen vagy a valláson múlik, hanem a tetteken és a habituson.

Egészen biztos, hogy más az a kép, amit magunk szedtünk fel a világról, mint amit valaki akar mutatni róla.”

 

Képek: Ripost, Libri