A siker matematikája

Nagyon sokan keresik a siker titkát. Van, aki szerint nem titka, hanem ára van. Vannak, akik pedig a rengeteg különböző definíció, jól hangzó és motiváló idézet helyett matematikai modelleket készítenek a talán mindenkinek egy kicsit mást jelentő jelenségre.

Neumann János korának egyik legnagyobb matematikus zsenije a győzelemre vezető megérzéseket tudománnyá tette és megalkotta a játékelméletet. A játékelmélet és gazdasági viselkedés című könyvében meg is örökíti az érdekesebbnél érdekesebb elméleteket.

Az egyik kedvencem, a fogoly dilemma:

Az alaphelyzet szerint van két fogoly; ha az egyik vall, de a másik nem, akkor a vallomást tevő elmehet, míg a másik 10 évet kap; ha egyik sem vall, akkor 6-6 hónapot kapnak, ha mindketten, akkor 5-5 évet és egyik sem tudja, hogy hogyan fog dönteni a másik, nem beszélhetnek össze, nem kommunikálhatnak. Ha egyikük sem vallana, akkor járnának a legjobban, de ha csak az egyik működik együtt a rendőrséggel, akkor a másik nagyon rosszul jár. Az ilyen esetekben döntő százalékban mindketten vallani szoktak.

Térjünk át egy életszerűbb példára:

A Hamburger és a Steak esete

Valóban erre vágysz?

Egy étteremben vagy és el kell döntened, hogy egy olcsóbb hamburgert eszel, vagy mivel közeleg a szülinapod és amúgy is megérdemelsz egy kis kényeztetést megajándékozod magad a steak-kel.

Az első lépés az élet minden helyzetében: el kell dönteni és letisztázni, hogy mi az amire igazán vágysz? A steak-re, vagy megtakarításokra?

Ha valakinek sikerül megállapítani a preferenciáit és pontosan tudja, hogy mit akar, akkor a fő kérdés az lesz, hogy a lehető legkisebb befektetéssel és úgy, hogy a többi embert nem biztos, hogy  tudja befolyásolni, hogyan tudja megszerezni azt?

Preferenciáinkhoz várható hasznosságot rendelünk, majd be kell iktatnunk a kockázat tényezőjét is. Bármilyen döntést hozunk, a jó stratégia segít abban, hogy meg is tudjuk szerezni, amit akarunk.

A jó stratégia és a póker

Liv Boeree

 

Liv Boeree az egyik legmagasabban jegyzett női pókerjátékos Európában. 2010-ben 1,25 millió eurót  nyert az európai pókerbajnokságon és dicséretes volt fizikából.

 

Szerinte a legjobb játékosok analitikus beállítottságúak, a pszichológia pedig csak hab a tortán.

 

 

„30 százalékban jönnek ki a legjobb kártyakombinációk, 70 százalékban a legrosszabbak, ha ezeket a számokat beszorzom a játékban levő zsetonok mennyiségével megkapom a várható hasznomat az adott helyzetből”.

Ez sok helyzetben alkalmazható. Például, ha késésben vagyunk, és lehet, hogy éppen kiérnénk a reptérre ha elindulunk, de ha nem érjük el a gépet akkor a taxit is bukjuk és a repjegy teljes árát is. Mi éri meg jobban, a nagyobb veszteség kockázata, vagy otthon maradni és elintézni a jegy átfoglalását, így csak az átfogalási díj lesz az ára az ébresztő kinyomásának?  😀

Liv és a matematikusok szerint is a legfontosabb az, hogy mindig legyünk a lehető legkiszámíthatatlanabbak, mert az ellenfeleink és versenytársaink is ugyanúgy elemeznek minket, a titok pedig az ő összezavarásuk.

 

A cikkben a Spektrum Tv Csodálatos tudomány című sorozat Siker című részét elemeztem, ajánlom mindenkinek megnézésre, mert rengeteg jó stratégiát lehet belőle tanulni és szó szerint segít számba venni az életünket.

Képek: https://www.livepoker.fr  https://successstory.com  

Film adatlap: https://port.hu/adatlap/film/mozi/csodalatos-tudomany-siker-the-joy-of-winning/movie-203606