A marketing vén rókája

A lusta zseni nem él meg

Annak ellenére, hogy rohamos gyorsasággal változik körülöttünk a világ, mind üzleti, mind az élet más területeire vonatkozva, úgy gondolom, hogy az előttünk lévő generáció tapasztalataiból is érdemes és kell tanulni, mert van tőlük mit.

Klapka Györgyben olyan erős vállalkozószellem és sokoldalú érdeklődés volt, amelyet sem a kommunizmus, sem az országhatárok nem tudtak megállítani.

Megjárta a háborút, a börtönt, volt motorversenyző, táncos, színész.  Rendelkezett vitorlázó és pilóta jogosítvánnyal is. Többek között foglalkozott embercsempészettel, autó-, kávé-, dió-, mosógép- és  mosópor kereskedelemmel. Utolsó interjúját 2016-ban adta, 2017-ben távozott el végleg, 88 évesen, 2 milliárd Forint becsült vagyont maga után hagyva.

Több előadását végignézve, életrajzáról olvasva összegyűjtöttem néhány fontos személyiségjellemzőt és hozzáállási modellt, amelynek saját sikerét tulajdonította:

1. Találékonyság: 

Azt mondta, egy reklámnak nem művészinek kell, hogy legyen, hanem egyszerűnek, olcsónak és hatásosnak.

Miután észrevette, hogy a nagy mosópor márkák reklámszövegeikben így fogalmaznak: “jobb, mint a hagyományos mosópor”, csinált egy márkát hagyományos mosópor néven, majd beperelte az Ariel-t és a Persil-t azzal, hogy szidják a termékét.

Már a beadásnál tudta, hogy el fogja veszíteni a pert, de több millió forintnyi ingyen reklámot kap cserébe, ráadásul duplán. Egyszer, amikor híre ment a tévében, rádióban, újságokban a per indítása, másodszor pedig, amikor annak elvesztése.

Élete során rengeteg ilyen és ehhez hasonló zseniális üzleti húzása volt, melyek mindig sokat hoztak a konyhára.

2. Szorgalom:

Úgy kell nekem a munka, mint másnak a heroin

-mondta a Marketing Szuperkonferencián. Elismerte, egész életében munkamániás volt, mindig új kihívásokat keresett, korán kelt és nem ismerte a lazsálás fogalmát. Szerinte egy ember sikere 80%-ban a szorgalom, a másik 20% pedig a folyamatos tanulás, egyedi ötlet, intelligencia, vagányság, kitartás, türelem, bátorság keveréke. A lusta zseni nem él meg.

3. Tudásvágy: 

Megkérdezték tőle, hogy mit mondana a 20 éves kori énjének.

Tanulj, tanulj, tanulj!

-felelte. A tudást tartotta az egyetlen olyan dolognak, amelyet soha nem vehetnek el az embertől, és aminek a legnagyobb hatalma van. Egy olyan erő, amely verhetetlen és elpusztíthatatlan. Soha nem lankadt a kíváncsisága, szerinte a tudás kergetését idősebb korban sem szabad abbahagyni.

4. Kudarckezelés:

Több olyan üzlete volt, amelyen több milliót bukott. Például egy román cég. Ez után hozta azt a szabályt, hogy nem vállalkozik olyan országban, amelynek nem beszéli a nyelvét.

Hibának tartotta a túlzott ragaszkodást, illetve azt, ha valaki nem tud veszíteni. Az ember addig hibázik, ameddig dolgozik, ha nem hibázik, az semmi jót nem jelent, hiszen akkor valószínűleg semmit nem csinál.

Végezetül, a kedvenc idézetem tőle:

Aki nem tud pénz nélkül pénzt keresni, az pénzzel sem tud.

 

 

Ebben a  30 perces videóban 15 lépésen keresztül magyarázza el az üzletindítást:

A 2014-es Marketing Szuperkonferencián tartott előadása:

Önéletrajzi könyve:

 

Képek: http://bowerycap.com , https://maradokapenzemnel.blog.hu