Kiégés? Velünk biztosan nem fog megtörténni! Elmondjuk, mit teszünk ellene

A kreatív szakmák egyik legnagyobb veszélye a kiégés, vagyis a fizikai és mentális kimerülés, amit sokan elkerülhetetlennek tartanak, de mi mégis hiszünk abban, hogy a hét minden napján tehetünk valamit ellene. Megosztjuk veletek a mi kicsit sem titkos, de szerintünk annál jobb trükkjeinket.

A Muse közösségi irodában szerencsések vagyunk, hiszen mindannyian azt csinálhatjuk, amit szeretünk, mégis vannak olyan napok, amikor nehezebben vagy egyáltalán nem megy a munka. Nincs ebben semmi meglepő vagy különleges, mindenkivel előfordul az ilyesmi. A kiégéstől viszont tartunk, éppen ezért hoztunk saját magunk számára pár szabályt, amik segítenek ezt elkerülni. Nem tudunk garanciát vállalni rá, hogy mindenkinél beválnak a tippjeink, de titkon azért bízunk benne.

  1. Hagyj feladatokat holnapra is

Sokan esünk abba a hibába, hogy végtelen feladatlistákat írunk és mindent egy nap alatt szeretnénk megcsinálni. Ez nagy hiba. Kapkodás és saját magunk felesleges hajszolása helyett inkább a tennivalók fontossági sorrendje a lényeges: mi sürgős, mi fontos, és mi az, ami még várhat. Ennek az osztályozásnak megfelelően célszerű elosztani a feladatokat is.

  1. Sportolj rendszeresen

Ép test, ép lélek – hát persze, könnyű azt mondani, de ha egyszer alig van időd és erőd a normál napi dolgokat teljesíteni, hogyan maradna időd még sportolni is? Kifogások mindig voltak és lesznek is, de a testednek és a lelkednek is szüksége van a mozgás közben felszabaduló boldogsághormonokra. Járj túl a saját eszeden és kifogások helyett kapd fel a nyúlcipőt és irány a margitszigeti futópálya – ami Muse-tól nincs is messze, plusz sportolás után le is tudsz zuhanyozni az irodában. 

  1. Legyél offline

Az offline lét eleinte ijesztő. Aztán pedig megszokod és elkezded élvezni az előnyeit. Először csak órákra válj meg a telefonodtól, aztán fokozatosan növeld az időt és akár egy-két egész napra is kerekítsd fel. Elképesztő, ahogyan megszokod és megszereted a frissen megszerzett szabadságot.

  1. Olvass könyveket

Fél életünket a számítógép előtt töltjük, a másik felét pedig a telefonunk és tabletünk nyomkodásával. Észrevetted már, hogy az összes tömegközlekedési eszközön inkább a telefonjukat nyomkodják az emberek ahelyett, hogy beszélgetnének, szemeznének, vagy könyvet olvasnának? Legyél te a kivétel! Nézz bele a hazai és külföldi top könyvek listájába, és szerezz be egy olyat, ami igazán érdekel. Vagy ugorj be hozzánk a Muse-ba, és böngészd át közösségi könyvespolcunkat, hátha találsz kedvedre való olvasmányt. Ha elolvastad, hozd vissza, vagy lepj meg minket egy másik kötettel.

  1. Aludj eleget

A testünk regenerálódásának egyik leghasznosabb módja az alvás, mégis valahogy ezt vonjuk meg magunktól a leggyakrabban. Törekedj rá, hogy minden nap ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel. Az pedig még jobb, ha a kettő között 8-9 óra telik el. Nem hiszel nekünk? Teszteld magadat és az alvókádat 1-2 hétig, meglátod, hogy több alvással sokkal jobb lesz a közérzeted.

  1. Fedezd fel a természetet

Tudományos kutatásokkal bizonyították, hogy a zöld szín nyugtató hatású. Még a legurbánusabb városi lelkeknek is szükségük van néha arra, hogy a természetben időt töltsenek. Szemelj ki egy parkot, vagy ha bátrabb vagy, akkor egy erdőt, szervezz oda pikniket, vagy túrát. Dobd be az ötletet pár barátodnak, egészen biztosan vagyunk benne, hogy örülni fognak a javaslatodnak és szívesen veled tartanak majd.

  1. Tölts minél több időt a barátokkal és a családoddal 

Szándékosan hagytuk az utolsó pontnak ezt, mert úgy gondoljuk, hogy szinte az összes pihentető, lassító program alkalmas arra, hogy a szeretteink társaságát is élvezzük közben. Igen, még az alvás is. Ráadásul a társaságban töltött időben jó eséllyel gyorsan megfeledkezel a munkáról, könnyebb az offline lét, miközben olyat csináltok, ami segít a mély és pihentető alvásban, és úgy általában jót tesz majd, ha minél többet tudsz azokról, akik fontosak neked. Az együtt töltött időnél pedig senkinek sem adhatsz soha nagyobb ajándékot.