Home office-ban csak a depresszió lesz a társaságod

Otthonról dolgozni a legnagyobb királyság(nak tűnik)! Egészen addig, amíg bérletet nem vált nálad a depresszió és szép lassan helyetted kezdi el nyomkodni a klaviatúrát. Inkább kapd fel a laptopod és foglalj Te is egy széket a MUSE Coworking irodába – nálunk tuti találsz jobb társaságot magadnak!

A Covid márciusi megjelenése óta hatalmas figyelmet fordítunk egészségünk megőrzésére: szedjük a vitaminokat, hordjuk a maszkokat, fertőtlenítünk orrba-szájba és bezárkózunk a négy fal közé a laptopunkkal, ráfordítva a kulcsot nem csak a legfőbb ellenségre, hanem az egész világra. Valljuk be, titkon még örültünk is ennek a néhány hónap potya home office-nak.

Azonban most kezdjük felfedezni a csillogó érem másik oldalát és szembesülünk az elmagányosodással, a motiválatlansággal és gyengébb vagy erősebb depressziós tünetekkel

– állítja a szakértő, Diaconescu Gabriella.

Hiszen nem csupán egzisztenciálisan, hanem érzelmileg is nagy terhet ró ránk a vírushelyzet, mellyel sokkal nehezebb egyedül megbirkózni, mint egy közösség tagjaként. A stressz és a szorongás nem talál kiutat, hanem bennünk ragad és ennek egyenes következménye a munkavégzés hatékonyságának csökkenése. Ez gyűrűzik tovább bűntudatba az egyre csak szaporodó feladatok láttán, végeredményben pedig akár alvászavarhoz és az említett depresszióhoz vezethet.

Ezért aztán ha szeretnéd, hogy mentális egészséged, valamint munkád is pozitív fordulatot vegyen, gyere és kezdj köztünk új életet, vagy találd meg az arany középutat és válts hibrid üzemmódba.

Mert nálunk a MUSE-ban akár néhány napra szóló Flexi bérletet is válthatsz, amit egy hónapos időintervallumon belül bármikor felhasználhatsz. Így amikor megérett a pizsamád egy mosásra, vagy csak szeretnél kimozdulni, más emberi lényekkel találkozni, akik talán még motiválnak is a munkádban, kivehetsz egy-egy szabadnapot az önkéntes száműzetésből és friss energiákkal felvértezve adhatod át magad a munkádnak.

De ha csak néhány órára lenne szükséged egy nyugodt és biztonságos helyre, ahol nem csörömpölnek körülötted kávéscsészéikkel a potenciális vírushordozók, akkor választahtod elszeparált tárgyalónkat is. A saját mosdóval és kávézósarokkal felszerelt helyiség tökéletes lehetőséget biztosít egy találkozóra az ügyfeleddel, vagy meetingre a kollégákkal, a lehető legminimálisabb idegenekkel való érintkezéssel, professzionális körülmények között.

Gyere és cseréld le a depressziót egy támogató, egymást segítő közösségre!

Szupercsapatok, gyertek a MUSE-ba!

Ha Neked is van egy csapatod, de az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a szupererőtök a személyes együttműködésben rejlik, akkor a Budapest szívében megbúvó MUSE közösségi iroda inspiráló közege tökéletes helyszín lesz az újrakezdéshez. Három különálló, fényárban úszó termünkben az idegenektől elszeparálva, biztonságos és nyugodt környezetben tapasztalhatjátok meg újra a közös munka örömét.

Agóra: 4-6 fő
Beach: 6-8 fő
Gallery: 8-10 fő

Belépéskor érintésmentes, szenzoros kézfertőtlenítő fogad, a szobákban pedig speciális légszűrővel ellátott klímaberendezés gondoskodik a folyamatos friss levegőről.

Kérdés esetén vagy foglalás esetén elértek minket emailben: [email protected], vagy ide kattintva

És ha mindez még nem lenne elég indok, hogy miért lesz jobb Nektek a MUSE-ban, mint home office-ban, akkor olvassatok tovább!

2 hét vagy 1 nap?

Ugye, Nektek sem mindegy, hogy hetekig ültök egy projekten, mert a személyes jelenlét hiányában valahol mindig elcsúsznak a határidők – vagy fogjátok magatokat, kibéreltek egy irodai szobát 1-2 napra, ahol csúcssebességgel pontot tehettek a munka végére? Itt nem töri rátok senki percenként az ajtót, vagy csenget be a szomszéd valami halaszthatatlan kérdéssel – itt csak Ti vagytok a privát termetekben, ahol egymásra és a feladatotokra koncentrálhattok!

A lényeg a kommunikáció

Az online meeting room-ok, chat szobák nagyon jók – tűzoltásra! De hosszútávon idegörlő és kizökkentő, amikor valakinél a hang nem működik, a másiknál pedig akadozik a wifi. A metakommunikáció fontosságáról nem is beszélve, amikor elég csak ránézni a munkatársunk arcára és egyetlen gesztusa választ ad minden kérdésünkre. A reakciók gyorsak, hatékonyak és pontosak, tehát az egyenes út a sikerhez, amit pihenésképp megtűzdelhettek egy-egy jóleső, laza csevejjel és nevetéssel.

Munka 9-től fél 6-ig. Pont.

Nálunk a MUSE-ban rendelkezni fogtok valamivel, ami a Szent Grál csodájával ér fel, ez pedig nem más, mint a rendszer! Ha van egy lélektani eleje és vége az adott napnak, varázslatos módon abba minden aznapra kitűzött teendő belefér. Sőt, még egy jóhangulatú ebédre is jut idő a kollégákkal, erre a Szent Istán körűt forgataga bőséges választékot kínál. Így elkerülhetitek, hogy a 8 órás munkanap alattomosan 10-12 óra hosszára hízzon és belefolyjon az értékes estétekbe, amikor lehetőségetek lenne minőségi időt tölteni a családotokkal, vagy csak feltöltődnétek a következő nap kihívásaira.

Kezdj köztünk új életet az Armageddon után!

Az utóbbi idők legjobb híre, hogy a vidéki városok után Budapest is fellélegezhet a karantén – tényleges és átvitt értelemben vett – oxigénhiányos állapotából. Mert bármilyen jó is a home office, egy idő után elfogy a levegő a négy fal között, egyre szorít a tér és szűkül a tudat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, ne a háziorvoshoz rohanj COVID tesztért; inkább gyere a MUSE-ba, ahol inspiráló környezetben, igazi, 3D-s emberek között töltekezhetsz és koncentrálhatsz a munkádra.

Ingereket! Sokat!

Akik a MUSE-t választják munkájuk helyszínéül, többségében olyan kreatív, alkotó freelancerek, akik szomjazzák a külső ingereket (nem, a gyerekordítás nem számít), az új tapasztalatokat, az agytekervényeket beindító beszélgetéseket – amikből valljuk be, az utóbbi időben nem sok jutott. Ha elcsigázottnak, kedvetlennek, vagy motiválatlannak érzed magad, az nagy valószínűséggel az ingerszegény környezetnek köszönhető és ez is azt jelzi: ideje kimozdulni!

Közösségben az erő

Vannak, akiknek munkáját, így megélhetését nem ingatta meg a válság, azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Az elmúlt hetek krízise sokaknak jelentett visszalépést és vannak, akiket konkrétan visszadobott a start mezőre. Ne ülj otthon arra várva, hogy újra hatost dobj – nálunk akár váratlan lehetőségek is megtalálhatnak, valamint olyan szakmai és emberi kapcsolatokra tehetsz szert, akik nem csupán tudásukkal, hanem jó szóval is támogatni tudnak abban, hogy újraépítsd magad.

Együtt, mégis biztonságban

Izgatottan várjuk, hogy újra együtt tölthessük a dolgos hétköznapokat és annak érdekében, hogy ez így is maradjon, mi megtesszük a kellő óvintézkedéseket a nálunk dolgozók egészsége érdekében és Téged is arra kérünk, hogy bármilyen gyanús tünet esetén inkább maradj otthon. A bejáratnál érintésmentes, szenzoros kézfertőtlenítő fogad mindenkit, illetve a klímaberendezésekbe épített légszűrő gondoskodik a friss levegőről. Az íróasztalok egymástól kellő távolságban, szellősen helyezkednek el, így a tumultustól sem kell tartanod.

Minden feltétel adott a kényelmes, nyugodt, jó hangulatú és biztonságos munkavégzéshez – már csak Te hiányzol!

Coworkerek eledele: a kínai spárgás tészta

Ó, de hiányoznak azok a jó hangulatú, közös ebédek, amikor célba vettük valamelyik közeli kínai büfét, vagy sorsot húztunk, hogy aznap ki áztatja el magát az esőben és hozza házhoz a többieknek Kína (magyarosított) gasztronómiai élményeit.

De ez a tavaszi ihletésű, kínai szezámos-spárgás tészta képzeletben mindenkit visszarepít majd a MUSE inspiráló közegébe és az egymáson élcelődő egymást támogató, mindig jó fej emberek közé.

Szezámos-spárgás tészta (Dolce Vita blog)

(1 főre)

6-8 szál spárga, 1 gerezd fokhagyma, 2 vékony szál újhagyma, 1 ek. szezámmag, 8-10 dkg kínai Mie tészta, 3-4 cm-s friss gyömbér, 3-4 ek. szójaszósz, 1 tk. méz (vagy 1 ek. mirin), 1 ek. olívaolaj (vagy szezámmagolaj, ha akad otthon), 1 tk. csilikrém

  1. A spárgákat pucoljuk meg, vágjuk 3 részre
  2. Egy lefedhető teflonserpenyőben, olívaolajon kezdjük el a spárgákat párolni a fokhagymával és a szezámmaggal együtt
  3. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót: a lereszelt gyömbért, a szójaszószt, a mézet, a csilit. Fedjük le 5-6 percet pároljuk rázogatva, a legvégén adjuk hozzá a feldarabolt újhagymát
  4. Közben főzzük ki a tésztát, majd a lecsöpögtetett tésztát keverjük el a szójaszószos spárgával

A(z online) közösség ereje

Online.

Annyit használjuk az utóbbi hetekben ezt a szót, mintha minden más kiveszett volna a szótárunkból. Mert az önkéntes száműzetésben most mindent online csinálunk. Online tanulunk, online látjuk a szeretteinket, online jógázunk, online vállalkozunk. És online járunk közösségbe.

Ez utóbbi talán az összes többinél nagyobb paradoxon, hiszen akár magánemberként, akár vállalkozóként, a teljes elszigeteltségben másra sincs nagyobb szükségünk, mint kapcsolódni a többi emberhez, erőt, ötletet, megoldásokat keresni és ugyanez fordítva: segítséget nyújtani, információt megosztani. Ezért ha még nem tettétek meg, itt az idő vállalkozóknak szóló Facebook csoportokhoz csatlakozni (például Minner Extra, KKV KATA -kisadózók csoportja , Mompreneurs – magyar vállalkozó anyukák, Egy Bor Mellett a Vállalkozói Létről) nem másért, mint a következőkért.

1. Kapcsolatépítés

Olyan – szakmailag és emberileg egyaránt – értékes kapcsolatokra tehetsz szert, amik a gyakorlati és kézzelfogható előnyök mellett ösztönöznek, inspirálnak és motiválnak. Mert egy elejtett félmondat is elég ahhoz, hogy a Te fejedben az egy egészen új hullámot indítson el!

2. Közösséghez tartozás

Egyéni vállalkozóként, főleg, ha munkatársak nélkül dolgozunk az otthonunk falai között, felemlő érzés lesz a valahová tartozás élménye! Amikor tudjuk, hogy van kihez fordulunk egy kérdéssel, van honnan tanácsot és segítséget kérnünk egy probléma megoldásához, vagy csak van kinek elmesélni – kizárólag tanító célzattal… – egy vicces/érdekes/tanulságos munkánk esetét.

3. Szemléletváltás

Minden embernek megvannak a saját, berögzült gondolkodásbeli metódusai, ami szerint menedzseli az életét és a vállalkozását. De mindannyiunk életében eljön egyszer az a pont, amikor az addig jól bevált stratégiánk nem működik és ilyenkor nagyon jól jön egy másik ember, aki egészen új perspektívából látja a helyzetünket és rávilágít olyan dolgokra, amikre magunktól nem gondoltunk volna.

4. Önismeret

Lehet, hogy számodra is rejtély, mit miért csinálsz, hogyan reagálsz bizonyos helyzetekre, mi a valódi motivációd, mit vársz magadtól és a vállalkozásodtól és főleg, milyen skillekkel érheted azt el?! Egy kimondottan vállalkozóknak szóló önismereti csoporttal viszont együtt merülhettek alá lelki bugyraitoknak.

Akár most is. Na hol?

Hát ONLINE!

Hátrányból előny – avagy így vállalkozz krízis idején!

A napjainkban zajló események elemeiben változtatják meg életünket, kezdve a munkánkkal. Egy jól bejáratott céget is könnyen kiüthet a nyeregből ha nem veszi fel gyorsan a fonalat és tesz lépéseket fennmaradása érdekében, hát még az éppen most indulókat. De ha a pánik helyett a megoldásra koncentrálsz, akkor jelentheti akár életed ugródeszkáját!

1. Innovatív megoldások

Itt az ideje kreatívnak lenni és olyan innovatív megoldásokkal előrukkolni, amelyek a jelen problémáiból merítve akár hosszútávon is a versenytársak elé juttatnak. Ha már régóta tervezed a digitalizációt, automatizációt, akkor most jött el az ideje belevágni.

2. Vállalkozz helyben

Nem ez az az időszak, amikor az emberek egymás kezéből kapkodják ki a Kínában gyártott termékeket, vagy az olasz paradicsomot. A megbízható forrásból származó, helyi termékek ellenben most nagyot dobbanthatnak a piacon.

3. Online jelenlét

Azok a vállalkozók, akik gyorsan tudtak reagálni, máris elkezdtek az online térben létezni. Ingyenes programokat, workshopokat, de még táncórákat is tartanak. És, hogy ez mire jó? Rövid idő alatt hatalmas követőtábort tudhatnak a magukénak, akik várhatóan a krízis után is megmaradnak és később vásárlókká válnak.

4. Gondolj a jövőre

Ha terméked, szolgáltatásod mindenképp megköveteli a személyes jelenlétet és ennélfogva most sajnos a zárt ajtók mögött kell otthon kivárnod a helyzet végkimenetelét, akkor se ülj tétlenül. Tanulj, fejleszd magad, erre rengeted online kurzus lesz a segítségedre. Így ez az idő talán kiesést jelent a munkádból, de sokkal inkább befektetést a jövődbe!

Hozd be a tavaszt az irodába!

Márciussal megérkezett hozzánk a várva várt tavasz és ilyenkor minden irodában dolgozó számára a legnagyobb megpróbáltatás, hogy ne rohanjon neki önfeledten a természetnek, laptopot, telefont hátrahagyva. Persze tudjuk, hogy madárcsicsergés ide, virágrügyezés oda, a munkánkat el kell végeznünk. De ha nekünk nincs is mindig alkalmunk kilátogatni a természetbe, ő bármikor beköltözhet hozzánk az íróasztalunkra és friss energiákkal láthat el jelenléte!

Merthogy egy svéd tanulmány is rámutatott már arra, hogy a dús növényzet látványa csökkenti a minket ért strasszhatásokat, oldja a bennünk felgyülemlett feszültséget, így egészségünkre is jótékony hatást gyakorol.

Akár az asztalunkra elhelyezett egyetlen cserép növény képes jobb közérzetet biztosítani számunkra. Különösen érdemes ezzel azoknak kísérletezniük, akik napi legalább 4 óra hosszát töltenek a számítógép előtt ülve, mert a megfigyelések szerint jelentős javulást hoz a hatékonyságukban és a koncentrációjukban.

Persze a szépség nem minden! Hiszen számos növény az általa kibocsátott illatanyaggal is hat ránk, melyek közül bizonyítottan a rozmaring az aduász. A benne található karnozinsav képes felvenni a harcot olyan toxikus anyagokkal, amelyek az agyi funkciók frissességét befolyásolják – magyarul: aki sokat szagolgatja, annak akár 75%-kal javulhat a memóriája, valamint fokozza az intelligenciát és a koncentrációképességet.

Irodai jóga percek

Ha még csak dél van, de te túl vagy a harmadik kávédon és ennek ellenére a munkakedv és koncentráció továbbra is messzire elkerül, akkor itt az ideje bevetni néhány frissítő jógagyakorlatot. Szólj a többieknek is, meglátjátok, a közösségre is remek hatással lesz!

Nyak és vállak

Ha csak egyetlen területet szeretnél átdolgoztatni két megbeszélés között, hogy a következőbe is sziporkázva tudj belevágni, akkor mindenképp ők élvezzék a prioritást! Ugyanis a legtöbben erre a területre stresszelünk, aminek következményképp az izmok befeszülnek, az agy oxigén- és vérellátása pedig lelassul. Néhány nyújtó, lazító jógagyakorlattal azonban újra könnyedén felveszed majd a munka fonalát.

Ujjak, csukló és karok

Ujjaid hűséges katonákként szállnak szembe a billentyűzettel és az egér gombajival, megszámlálhatatlan leütést végezve egy nap, mely erősen igénybeveszi az izületeidet. Háláld meg nekik a szorgos munkát egy kis ujjgyakorlattal, a csuklóid finom átmozgatásával, az alkarok kinyújtásával.

Hát

Gép előtti görnyedés, igen, erről már mindenki hallott. A gerinc elveszti tartását, a vállak előre esnek, a tüdő pedig összeszorítva piheg. Ülj egyenesen néhány percig, nyújtózkodj fejtetővel az ég felé, a vállakkal lefelé dolgozz és tekerj egyet velük hátrafelé, közelítsd a lapockákat – ugye, milyen jó érzés?

Csípő és lábak

Ez a terület szinte száműzöttként tölti mindennapjait, majdhogynem mozdulatlanul. Ezért itt az idő, hogy kicsit megdolgoztasd, átnyújtóztad őket: végezzel el néhány térdemelést, majd pipálva és spiccelve nyújtóztad át őket. Ha pedig időd engedi, akkor egy pár perces sétát is mindenképp iktass be.

12 brand személyiség – Ismerkedj meg a sajátoddal!

Elgondolkoztál már valaha azon, hogy a vállalkozásod húsvér emberi testben milyen személyiség lenne? Talán ő az a különc fickó, aki mindig csak garbóban és mezítláb jár, mert teljes agyi kapacitását valami forradalmi és áttörő tevékenységnek szenteli. Vagy mint a gyerekkori legjobb barátnőd: a jelenléte ismerős és otthonos, mintha csak a tükörbe néznél. Bármikor bizalommal fordulhatsz hozzá, mert mindig tudni fogja – talán még nálad is jobban -, hogy mire van szükséged.

Valószínűleg a te céged is besorolható a 12 legfőbb archetípus valamelyikébe, melyek 4 fő motiváció mentén szegmentálhatók: stabilitás, függetlenség, haladás, valahova tartozás.

Stabil típusok

Gondoskodó

Akár az anyukák, a gondoskodó típusú cégek is értünk, vásárlókért léteznek. Megjelenésük visszafogott és kellemes, színeik, formáik pedig lágyak.

Uralkodó

A tipikus főnök, aki akkor érzi jól magát, ha mindent kézben tart. Maximalista, akinek csak a legjobb az elég jó. Elsőre talán kimért és hűvös, de amit ő nyújt, az a legmagasabb luxus, amiben minden körülmények között megbízhatunk.

Alkotó

Azok a kreatív lángelmék, akik nem elégszenek meg azzal, ami van. Mindig többet akarnak kihozni a világból és ezért hajlandók árral szemben úszni. És milyen jól teszik, mert ők azok, akik a fejlődést garantálják számunkra!

A függetlenek

Ártatlan

Vagy úgy is mondhatnánk, hogy a naívok, akik mindenben a szépet és a jót látják, sőt, hisznek is benne. Egy végtelenül pozitív világszemlélet jellemzi őket, amit szolgáltatásukkal együtt a vásárlóiknak is szíves-örömest nyújtanak át.

Bölcs

A matuzsálem, aki éhezik az információra és a tudásra. Nincs is más vágya, mint a tudás birtokában megérteni a világot.

Felfedező

A neve is magáért beszél ennek a kíváncsi és kalandvágyó típusnak. Az ő hitvallása, hogy csak a világot járva lelhetünk rá önmagunkra. Imád utazni, új dolgokat felfedezni, amitől retteg, az pedig a kötöttség és az unalom.

Haladók

Varázsló

Látnok és innovátor egy személyben, aki azt üzeni felénk, hogy kívánhatunk bármit, ő teljesíti. Mert a lehetetlen nem létezik!

Szuperhős

Itt jön, aki megment minket attól, hogy az éhségtől szörnyeteggé változzunk, vagy elrepít minket az győzelem istennőjének szárnyain a célig.

Törvényen kívüli

Nála csak egy szabály van: hogy nincsenek szabályok! Ő az, aki lázad és forradalmat szít a már nem működő dolgok ellen, a rombolásból pedig valami egészen újat alkot.

Valahova tartozás

Szeretetre méltó

Számára egy szó mindenek felett, a szeretet. Ezzel a szemlélettel közelít emberekhez, munkához, környezethez és mindazokhoz a dolgokhoz, melyek fontosak a számára.

A jófiú

Akár az ikertestvéred is lehetne. Csak ránézel és magadat látod benne, megért téged és pontosan tudja, mire van szükséged. Mi több, meg is adja neked!

Udvari bolond

Az örökké vidám, tréfás és hedonista típus, akinek egyetlen missziója élvezni az életet.

Pacsirta vs. Bagoly üzemmód – Avagy mikor vesd bele magad a munkába?

Számomra nem jelent problémát a kora reggeli kelés és mindig elégedettséggel tölt el a gondolat, hogy mire mások kikászálódnak az ágyból, én már teendőim jelentős részét magam mögött tudhatom. Ellenben este 10 után maximum ragtapasszal a szemhéjamon tudom tettetni az aktív ébrenlétet, de közben már módosult tudatállapotban kóborlok valahol Álomföldön. Ezért mindig ámulattal töltenek a hajnalig pörgő emberek – akik aztán persze reggel dobják be a kulcsot. A titok pedig, ami miatt mindenki máskor tud hatékonyan dolgozni, a kronotípusunkban rejlik, azaz, hogy koránkelő pacsirták, avagy későn fekvő baglyok vagyunk-e. Tudd meg, te melyikbe tartozol és hozd ki a napodból a maximumot!

Pacsirta

A reggel első hírnökei, akik ébredés után boldogan fütyörészve készülnek a napra, jó étvággyal reggeliznek és nagy vehemenciával vetik bele magukat az előttük álló feladatokba. Számukra érdemes az első órákat analitikus feladatokkal eltölteni, vagy ekkorra időzíteni a fontos döntéshozatalokat. A megbeszéléseket, meetingetek feltétlenül a délelőtti órákban érdemes lebonyolítani, mert úgy tűnik, ilyenkor kelthetik a legjobb benyomást ügyfeleikben. A kreatív feladatokat, alkotó tevékenységeket pedig hagyják meg a délutáni, esti óráknak – csak úgy záporoznak majd a jobbnál jobb ötletek.

A pacsirták reggeli csend és nyugalom iránti szeretete általában introvertált személyiségről árulkodik, akik barátságosak, érzelmileg stabilabbak, kitartóak és mindig lelkiismeretesen végzik a munkájukat.

Bagoly

Ők azok a jómadarak, akik nehezen birkóznak meg a reggelekkel és csak hosszas szundi üzemmód után képesek félzombi állapotban kikászálódni az ágyból. Ám ha átesnek a holtponton, akkor szárnyra kapnak! Náluk felesleges is reggeli ténykedésről beszélni, a napjuk délelőtt kezdődik, egy jó kis megbeszéléssel, vagy egyből kibontakoztathatják kreatív energiáikat. A döntéshozatalt és analitikus feladatokat pedig a késő délutáni, éjszakai órákban kezelik a leghatékonyabban.

Az éjszakai életet élő baglyok imádják a nyüzsgést, a pezsgést, ennélfogva inkább extrovertáltnak tekinthetők és jóval nyitottabbak, élménykeresőbbek, impulzívabbak pacsirta társaiknál.